Bakan Pakdemirli son durumu paylaştı

Bakan Pakdemirli, ülke genelindeki yangınlara dair son durumu paylaşarak, "32 kentte 137 yangın kontrol altında. 6 kentte 13 yangın devam ediyor." dedi.

GÜNDEM 02.08.2021, 21:02 03.08.2021, 01:00
Bakan Pakdemirli son durumu paylaştı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yangın bölgesinde basın mensuplarının karşısına geçti. Basının sorularını yanıtlayan Bakanlar, yangına karşı yapılan müdahaleleri ve son durumu da ayrıntılı olarak paylaştı. 

“6 ilde 13 farklı yangınla mücadele devam ediyor” 

Pakdemirli: “Marmaris ve Manavgat’ta yangın devam ediyor. Köyceğiz’de de yangın yerleşim yerlerinden uzakta fakat sürüyor. Tunceli Hozat yangını kontrol atlına alındı. Isparta’nın Sütçüler mevkiinde 11.30 sularında bir yangın daha çıktı. O yangına 15 arazöz, 200’den fazla personel ve 1 uçak gönderdik. Çalışmalara başladık. Çok düşük nem oranı ve aşırı sıcak var. 6 ilde 13 farklı yangınla mücadele devam ediyor.” 



Nem oranı mevsim normallerinin hayli altında 

Pakdemirli: “Bu mevsimde normal şartlarda yüzde 30 civarında nem olması gerekirken yarın nem oranının yüzde 8’e düşeceğini öğrendik. Söndürme çalışmalarında 9 İHA ve 16 uçak daha katılıyor. Çalışmaları, yerleşim yerleri odaklı yapıyoruz. Muğla’daki yangında yapılan helikopter sortisi bini geçti. Özellikle ormana yakın belediyelerin tedbir alması gerekiyor. İlk yağmurlarla birlikte bu bölgelerde ağaç dikimine başlayacağız. Fakat bilgi kirliliğine ve provokasyonlara dikkat etmemiz gerekiyor.” 

“Devletin bütün kurumları çaba sarf ediyor” 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: “Ayırt etmeden söylüyorum ki devletin bütün kurumları, yangının bir an evvel söndürülmesi için çaba sarf ediyor. Pandemi döneminde tüm sağlık çalışanlarımıza moral verdik. Burada da öne çıkan kahramanlarımız ormancılar ve ateşin üzerine giden insanlar. Hepimizin ciğeri yanıyor. Bir ağaç için çaba sarf eden tüm ormancıların bedenleri yanıyor.” 



“Ormancı göremedim demiş. Üzüldüm” 

Soylu: “Bir vekil paylaşmış, ‘Geldim bir ormancı göremedim.’ demiş. Üzüldüm. Göremezsiniz tabi çünkü hepsi ateşin içinde. Dün 13 ormancı ateşin içinden alındı. Bundan rant sağlarım düşüncesi sapkınlıktır. 2 selfie çekmekle yangın söndürülmüyor. Siyasi parti gözetmeksizin söylüyorum ki herkesin görevi, kahramanlarımızın moralini yükseltmektir.” 

“Sosyal medyada paylaşılanların yüzde 90’ı yalan” 

Soylu: “Sosyal medyada kimse elinden geleni ardına koymuyor fakat sosyal medyada paylaşılanların yüzde 90’ı yalan. İşi olan insanlar yangını söndürmeye çalışıyor ama işi olmayanlar dedikodu yapıyor. Ormanlık alanlarda selfie çekmeyin. Arkadaşlarımızın morali bozuluyor. Araya nifak sokup da milletin çalışma güdüsünü aşağıya çekmeyin. Sosyal medyada bu durumu körüklemeye çalışan, halkı korkutmaya ve nefret yaratmaya çalışan hesaplar var. Bunlar yurt dışından ve yeni açılmış hesaplar. Bunu yapan yüzlerce hesap tespit ettik. Gereğini yapıyoruz.” 



Muğla’daki son durum 

Soylu: “Çoğu yangın, yerleşim yerlerine girmeden, başarıyla durduruldu. Bu rüzgara ve sıcaklığa rağmen bu önemli bir şeydir. 8 yerleşim yeri tedbir amaçlı tamamen boşaltıldı. 5 yerleşim yeri de kısmen boşaltıldı. Buralardaki binaların yüzde 70’inden fazlası kullanılamaz hale geldi. Vatandaşımızın morali bozulacak diye üzülüyoruz. İstirham ediyorum ki sosyal medyada nefret dilinden uzak duralım. Siyasetçiler de siyaset yapmak istiyorsa yangın üzerinden yapmasınlar.” 

"Bu sorumsuzluktur"

"Ana muhalefet partisi genel başkanından bir istirhamımız var. Bakın biz burada şehirler belediyelerin görev alanındadır diye bir şey bugüne kadar söylemedik.

Antalya’da 4 gündür hem Manavgat Belediye Başkanımız Cumhuriyet Halk Partisi’ndendir hem Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Cumhuriyet Halk Partisi’ndendir, biz beraber çalışıyoruz. Eksik sahada görmüyor muyum? Baktığım zaman 10 tane 20 tane eksik görürüm. Ama eksiği söylersem, yani Twitter’a yazar şu da eksikti şu da şöyleydi dersem doğru yapmış olur muyum? Bu bir sorumluluk mu? Bu sorumsuzluktur."

“Beklediğimizden fazla yardım geliyor” 

Soylu: “Bazı zamanlarda beklediğimizden fazla yardım geliyor. Bunları konuşlandırabileceğimiz yerler koordine ediliyor. Neye ihtiyaç duyulduğunuz Valilikler ve AFAD aracılığıyla bildireceğiz. Bunu hep birlikte ortaya koyacağız. Kimseyi yalnız bırakmayacağız.” 



“Sahada olmayanların paylaşımları yıpratıcı oluyor” 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: “Yangın, yerleşim yerlerinden uzak noktalarda sürüyor. Halkımızın, arkadaşlarımıza büyük oranda destek olduğunu gördüm. Fakat sahada olmayanların yaptıkları paylaşımlar, sahadaki arkadaşlarımız için yıpratıcı oluyor. Yanan yerlerin her ne sebeple olursa olsun yapılaşması mümkün değildir. Buraları ağaçlandırarak orman arazisi haline getirmek, zorunluluktur. Yasal değişiklikle ilgili kanun maddesi de 39 senedir var olan yetkilerin sınırlandırılmasıyla ilgilidir. Şu anda önemli olan sahadaki mücadele. Bu da sosyal medyada paylaşım yaparak olmuyor. Maddi hasarların hepsinin telafisi mümkün. Önceliğimiz bu yangınları sonlandırmak.” 

Amfibik uçak kaç tane? 

Basın mensuplarının, “Kaç amfibik uçak bulunuyor?” sorusu üzerine Pakdemirli, “Şu anda 6 amfibik uçak var. Bugün İspanya’dan gelecek uçaklar da var.” ifadelerini kullandı. 

Kaç otel boşaltıldı? 

Basın mensuplarının “Kaç otel boşaltıldı?” sorusuna ise Ersoy, “Şu anda tamamen boşalttığımız bir otel yok. Tesislerin bir kısmı birkaç saatliğine boşaltıldı o kadar. Sonradan insanlar tesise geri döndü.” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)