Bakan Nebati açıkladı: Türkiye IMF'den borç aldı mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye’nin IMF'den borç aldığına ilişkin ortaya atılan iddialara yanıt verdi. Nebati, iddiayı ortaya atan Prof. Dr. Bilge Yılmaz için ''Ya konuyu bilmiyorsunuz ya da çarpıtıyorsunuz. İkisi de sizin adınıza üzücü'' sözlerini kullandı.

GÜNDEM 09.08.2022, 16:17
Bakan Nebati açıkladı: Türkiye IMF'den borç aldı mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye’nin IMF'den borç aldığına ilişkin iddialara yanıt verdi.

Twitter’dan yalanladı

Türkiye'nin IMF'den 6,5 milyar dolar borç aldığı iddiaları üzerine Bakan Nebati, Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yaptı.

“Ya bilmiyorsunuz ya da çarpıtıyorsunuz”

Twitter'dan açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, şu sözleri kullandı:

''Prof. Dr. Bilge Yılmaz, dün bir televizyon yayınında Türkiye’nin IMF’den 6.5 milyar dolar borç aldığını iddia etmişsiniz. Ya bilmiyorsunuz ya da bilerek çarpıtıyorsunuz. İkisi de sizin adınıza üzücü. Ben durumu sizlere anlatayım; Uluslararası Para Fonu (IMF) üye ülkeleri desteklemek için SDR (Special Drawing Rights – Özel Çekme Hakkı) tahsisatı, farklı bir ifadeyle şartsız rezerv desteği sağlamaktadır.

SDR tahsisatları üye 190 ülkeye kota payları tutarında yapılmaktadır Geçtiğimiz sene; ABD’ye 112,9 milyar ABD doları, Almanya’ya 36 milyar dolar, Güney Afrika’ya 4,15 milyar dolar civarında rezerv imkânı verilmiştir. Türkiye’ye de IMF’deki kota payına karşılık 6,3 milyar ABD doları verilmiştir. 

Bu konuda IMF ile bir anlaşma imzalanmamış veya program ilişkisine girilmemiştir. Bu imkân, bütün üye ülkelerin kullanımına açılmıştır. Türkiye’nin IMF’den borç aldığına yönelik açıklamalar gerçek dışıdır.''

Yorumlar (0)