Bakan Kurum'dan deprem açıklaması: Ciddi bir tehlike var!

Türkiye'nin ciddi bir deprem tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirten Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Deprem konusu siyaset üstüdür. Ülkeyi riskli binalardan kurtarmak için kentsel dönüşüm başlatmıştık. Bu mevzuatı eleştirmek, bize bir şey kazandırmıyor. Aynı acıların yaşanmaması için kentsel dönüşüme devam edeceğiz." dedi.

GÜNDEM 17.08.2022, 13:47 17.08.2022, 17:55 Hakan Öksüz
Bakan Kurum'dan deprem açıklaması: Ciddi bir tehlike var!

İstanbul Esenler'de gazetecilerle buluşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 19 Ağustos Cuma günü yapılacak konut teslim töreni hakkında konuştu. 2 bin 30 konutun sahiplerine teslim edileceğini aktaran Bakan Kurum, açılışın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacağını bildirdi. 

Yeni konut kampanyasının başlangıç tarihi olarak eylül ayını işaret eden Kurum, kentsel dönüşüm projesinin tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Proje kapsamında kira desteğinin 1500 liraya yükseltileceğini belirten Bakan Kurum, belediyelere verilecek faiz desteğinin de yüzde 50'yi bulacağını söyledi.

17 Ağustos depreminden bahsetti

Türkiye genelinde kentsel dönüşüm projesinden etkilenen konut sayısının 3 milyona ulaştığını kaydeden Kurum, 17 Ağustos 1999 tarihinde Gölcük'te yaşanan depremin yıkıcılığını hatırlattı. Kurum, "Büyük depremin üzerinden 23 yıl geçti. O gün yaşanan 7,4 büyüklüğündeki deprem, Kuzeydoğu Marmara'da büyük hasara yol açtı. Sadece 45 saniye süren depremde binlerce kişi enkaz altında kaldı. 18 bin 373 vatandaşımızı kaybettik. 23 bin 781 vatandaşımız ise yaralandı." dedi.

"Depremi siyasete alet etmek isteyenler var"

Depremin bir siyaset malzemesi olarak kullanılamayacağını aktaran Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Bu konu siyaset üstüdür. Buna rağmen bu konuyu siyasete alet etmek isteyenler var. İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de ciddi bir deprem tehdidi bulunmaktadır. Bunu görmezden gelemeyiz. Kentsel dönüşüm bunun için çok önemli. Bu mevzuata yönelik eleştiriler, bize bir şey kazandırmıyor. İstanbul'daki 39 ilçede kentsel dönüşüm sağlıyoruz. Bu dönüşüm, eleştirdikleri mevzuat sayesinde yapılabiliyor." ifadelerini kullandı.

"Ülkeyi riskli binalardan kurtaracağız"

Son 100 yılda 80 bin vatandaşın deprem nedeniyle yaşamını yitirdiğini hatırlatan Murat Kurum, "17 Ağustos'ta yaşanan büyük depremden 87 gün sonra merkez üssü Düzce olan başka bir depremle sarsıldık. O depremde 710 vatandaşımızı kaybettik, 2 bin 678 kişi yaralandı. Bu depremler hem sosyal hem de ekonomik yönden bir yıkım oldu. Hayatımız bir daha eskisi gibi olmadı. Bu acıların tekrar yaşanmasını istemiyoruz. 2012 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu kentsel dönüşüm hedefinden sapmayacağız. Bütün ülkeyi riskli binalardan kurtarmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)