Bakan Kurum: Kanal İstanbul en çevreci şehircilik projesi

Bakan Kurum, "Kanal İstanbul Projesi'nde ilk kazmayı Allah'ın izniyle 26 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle milletimizle birlikte vuracağız." dedi. Projeyi hedef alan bazı eleştirilerin Türkiye'nin itibarına zarar verdiğini belirten Kurum, "Cumhuriyet tarihimizin en çevreci şehircilik projesi Kanal İstanbul olacak." dedi.

GÜNDEM 22.06.2021, 19:12 22.06.2021, 19:18
Bakan Kurum: Kanal İstanbul en çevreci şehircilik projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sarıyer'de bir otelde düzenlenen GYODER'in (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) 21. Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'na iştirak etti.

"Türkiye, 2100 yıllında 101 milyon olacak"

Kurum, son 300 senedir şehirleşmede yaşanan büyüme ile doğru orantılı olarak kentlerin nüfus yoğunluğunda da büyük yükselişler yaşandığını dile getirdi.

2050 senesinde dünya nüfusunun büyük bir kısmının kentlerde ikamet edeceğinin öngörüldüğüne değinen Kurum, BM (Birleşmiş Milletler) raporlarına göre dünya nüfusunun son 60 senede 4,5 milyar artarak yaklaşık olarak 7,6 milyara ulaştığını ifade etti. Bu artışın sürerek 2030 senesinde 8,6 milyar, 2050 senesinde ise 9,8 milyar olacağının öngörüldüğüne işaret eden Kurum, bu veriler doğrultusunda Türkiye nüfusunun da 2100 senesinde 101 milyon olacağının tahmin edildiğinin altını çizdi.

"Cumhuriyet tarihimizin en çevreci şehircilik projesi Kanal İstanbul olacak"

Kanal İstanbul'a dair konuşan Kurum, "İstanbul Boğazı'nı koruyacak, ekolojik koridorlarıyla, millet bahçeleriyle ülkemizin en çevreci şehircilik projesi olacak Kanal İstanbul'da ilk kazmayı Allah'ın izniyle 26 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile milletimizle birlikte vuracağız. Allah'ın izniyle Kanal İstanbul, yüzde 52'si yeşil alandan meydana gelen, sosyal donatı alanları ve spor alanları yönünden son derece zengin, cumhuriyet tarihimizin en büyük kentsel dönüşüm ve en çevreci şehircilik projesi olacak." dedi. 

"Kendilerini gülünç duruma düşürüyorlar"

Söz konusu proje hakkında asılsız iddialar olduğunu kaydeden Kurum, şöyle devam etti: 

"Tabii Türkiye'yi ileriye taşıyan, vatandaşlarımızın hak ettiği her büyük projemizde olduğu gibi Kanal İstanbul'a da asılsız iddialarla saldıranları, korkutmaya çabalayanları görüyoruz. Öncelikle şunu belirtmek isterim. Türkiye Cumhuriyeti kadim ve köklü bir devlettir. 2000 senelik devlet geleneğimiz bize devlette devamlılığı söyler. Özellikle son günlerde Kanal İstanbul'a ilişkin talihsiz açıklamaları işitiyoruz. Devlet geleneğimize ters bir biçimde gerçekleştirilen bu açıklamalar hem milli iradeyi yok saydıklarını gösteriyor hem de uluslararası arenada Türkiye'nin itibarını zedeliyor, kendilerini de açıkçası gülünç bir duruma düşürüyor. Kanal İstanbul'un ekonomik ve ulaşım anlamında Türkiye'ye kattığı değerin farkında olmadıkları gibi, kentimizi depreme hazırlama noktasında emsal bir yatırımı, dünyaya emsal bir projeyi ve Türkiye'nin en çevreci şehircilik projesini engelleme gayretlerini de milletimiz çok iyi biliyor. Milletimizin iradesini yok sayan, yatırımcıları korkutmaya çabalayan bu şantaj ve tehdit dilini şiddetli bir şekilde kınıyoruz. Bunlar bizim alışkın olduğumuz sesler. Atalarımızın da dediği gibi, sesini değil sözünü yükselteceksin. Yani eserini, işini yükselteceksin."

Kurum, eserler yapmayı sürdüreceklerini, milletin iradesine kastedenlerin tüm engelleme çabalarına karşın Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü ve Marmaray'ı nasıl hayata geçirdilerse Kanal İstanbul'u da aynı şekilde hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)