Bakan Kurum ilk çalışmaların sonucunu açıkladı: Müsilaj tehlikeli mi?

Bakan Kurum, Marmara Denizi'nin 550 ayrı noktasından alınan numunelerin üzerinde çalışılmasının ardından varılan sonuçla deniz salyasının (müsilaj) tehlikeli atık olmadığını dile getirdi.

GÜNDEM 15.06.2021, 18:48 16.06.2021, 15:56
Bakan Kurum ilk çalışmaların sonucunu açıkladı: Müsilaj tehlikeli mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklama yaptı.

"2 bin 684 metreküp müsilaj toplandı"

Marmara Denizi Koruma Eylem Planı'nın detaylarını aktaran Bakan Kurum, bir hafta boyunca gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında toplamda 2 bin 684 metreküp deniz salyasının toplandığını söyledi.

"Müsilaj tehlikeli değil"

Bakan Kurum, "Farklı noktalardan 550 örnek aldık. Müsilajın tehlikeli bir atık olmadığını tespit ettik." dedi.

"1.555 kişi çalışıyor"

Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Gerçekleştirdiğimiz çevrim içi (online) toplantılarla karşılaştırmalı analizler yapıyoruz. Bilimsel faaliyetleri yakından izliyoruz. Sahada 1.550 personel görev yapmakta. 46 adet tekne ve karadan temizleme ekipmanlarımızla faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bir hafta boyunca gerçekleştirmiş olduğumuz faaliyetler kapsamında toplamda 2 bin 684 metreküp müsilajı denizden topladık.

"Kısa ve uzun vadeli eylem planlarımızı uygulamaya alıyoruz"

Yaptığımı çalışmalar doğrultusunda bugün itibarıyla müsilajın tehlikeli bir atık olmadığı veyahut toksik özellik sergilemediğini tespit ettik. Kısa ve uzun vadeli eylem planlarımızı uygulamaya alıyoruz.

Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki gerçekleştirdiğimiz bu faaliyetlerle Marmara Denizi bugün dünden, bir hafta evvelinden çok daha temiz bir halde. Arıtma tesislerinin boşaltma standartlarına sınırlama getireceğiz. Marmara Denizi'ne kirlilik getiren kaynakların tümünü kontrol altına almak için bütün arıtma tesislerine 'Sürekli Atıksu Takip Sistemi' getiriyoruz."

Yorumlar (0)