Bakan Kurum duyurdu: Hedef iki katına çıktı

Murat Kurum, BM (Birleşmiş Milletler) Bakanlar Toplantısı'nda Ulusal Katkı Beyanı'nda güncellemeye gittiklerini kaydederek, emisyon oranlarındaki yüzde 21'lik azaltma hedefini yaklaşık olarak iki kart artırarak yüzde 41'e yükselttiklerini bildirdi.

GÜNDEM 15.11.2022, 21:25 16.11.2022, 17:34
Bakan Kurum duyurdu: Hedef iki katına çıktı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Birleşmiş Milletler COP27 (İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27'inci Taraflar Konferansı) Üst Düzey Bakanlar Toplantısı'nda Ulusal Katkı Beyanı'nı dünya kamuoyu ile paylaşmasının akabinde alınan kararı duyurdu.

Mısır'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen COP27 toplantısı sebebiyle bütün ülkelerin iklim değişikliğine yönelik olarak mücadele verdiklerini ve bu hususta aldıkları kararların paylaşıldığını dile getiren Kurum, konferansta 197 ülkeden toplam 35 bin katılımcı olduğunu, ülkemizi temsil etmek için sektör temsilcileriyle birlikte Mısır'a geldiklerini ifade etti.

"İki katı büyüklüğünde bir taahhütte bulunuyoruz"

Ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadele hususunda kararlı adımlar attığına, sıfır emisyon amacı doğrultusunda faaliyetler yürüttüklerine işaret eden Kurum, şöyle konuştu:

"Bugünkü toplantıda ülkemizin çalışmaları hakkında bilgi verdik. 'Sıfır Atık' uygulaması ve 'Sıfır Atık Mavi' eylem planımızı anlattık. 

2015'te BM Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde, 2030 senesi itibarıyla emisyonda yüzde 21 oranında azaltmaya gideceğimizi taahhüt etmiştik. Bugün itibarıyla bu oranı yüzde 41'e çıkarıyoruz. Yaklaşık olarak iki katı büyüklüğünde bir taahhütte bulunuyoruz. En geç 2038'de net sıfır emisyon hedefimize kuvvetli politikalarımızla ilerlemeyi sürdüreceğiz.

2026 senesinde düzenlenecek olan COP toplantısı için adaylık açıklamasında bulunduk. Yani 31'inci toplantının Türkiye'de yapılması için resmi müracaat yaptık. Daha evvel çok sayıda konferansa ev sahipliği yapmıştık. Ülkemizin yeni yapacağı atılımları bütün dünyayla paylaşmak üzere 31'inci toplantı için adayız."

Yorumlar (0)