Bakan Kurum duyurdu: Ambalajlı ürünlerde depozito dönemi başlıyor

Murat Kurum, sıfır atık prensibiyle ambalajlı ürünlerin de depozito sistemine dahil edileceğini söyleyerek uygulamanın 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren başlayacağını duyurdu.

GÜNDEM 27.06.2021, 11:18
Bakan Kurum duyurdu: Ambalajlı ürünlerde depozito dönemi başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ambalaj Atıklarının Yönetimi Mevzuatı’na yenileme getirildiğini duyurdu.

Çevrenin koruma çalışmalarının geliştirilmesi hedefiyle düzenlenmiş olan ve ülkemizin geri dönüşüm altyapısının gelişiminde büyük bir rolü olan mevzuatın hayırlı olması temennisinde bulunan Kurum, “Yeni yönetmelikle bütün ambalaj atıkları Sıfır Atık Yönetmeliği hükümleri esas alınıp, sıfır atık yönetim sistemiyle toplanacak ve geri kazanılabilir nitelikli ambalaj atıkları düzenli depolama tesislerine yollanmayacak.

“Bütün zararlardan sorumlu olacak”

Yönetmelikle ambalaj atıklarının ve ambalajların yönetiminden sorumlu olan kişi veyahut kuruluşlar, bunların çevreye olabilecek etkilerinin azaltılması amacıyla gerekli olan tedbirleri almakla ve atık yönetiminden kaynaklı bütün çevresel zararların giderilmesine ilişkin sorumlu durumda olacak.” şeklinde konuştu.

Ne zaman başlıyor?

Murat Kurum düzenlemenin ne zaman uygulanmaya başlayacağına ilişkin ise, “Ambalaj atığının ve ambalajın üretiminden tasarımına, dağıtımına ve pazarlanmasından tekrar kullanıma girmesinden geri kazanılmasına kadar bütün süreçlerde temiz teknolojiler ve ürünler geliştirilip çevresel risklerin azaltılmasına dair önleme faaliyetleri yapılacak. Depozito sistemi 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlayacak ve depozito sistemiyle içecekler öncelikli olacak şekilde belirlenecek olan diğer ambalajlı ürünler depozito yönetim sistemine dahil edilecek.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)