"Termik santraller tek tek incelenecek"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortak yapacakları çalışmayla 13 termik santralin aralık ayında tek tek inceleneceğini açıkladı.

GÜNDEM 06.12.2019, 12:48 06.12.2019, 13:26
"Termik santraller tek tek incelenecek"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çevre mevzuatına uymayan termik santrallere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Kurum, termik santrallere filtre takma zorunluluğunu erteleyen yasanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından uygun bulunmadığını ve veto edildiğini hatırlatarak, "Sayın Cumhurbaşkanımız, termik santrallerin bacalarındaki kirlilik sebebiyle yasayı veto etti. Bu anlamda gerçekten çevre hassasiyeti olan çok önemli bir lidere ve eşine sahibiz, bu ülke olarak önemli bir değer. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi sunuyorum." ifadelerini kullandı. 

"13 termik santral ayrı ayrı incelenecek"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortak yapacağı çalışma ile insan sağlığı ve çevrenin korunması için termik santrallere yönelik yeni bir sürecin başladığını kaydeden Kurum, "Bakanlıklara bağlı ekipler, aralık ayı boyunca 13 termik santrali ayrı ayrı inceleyecek." diye konuştu. 

"Son durumun tespiti için talimat gönderdik"

Kurum,13 termik santralin bulunduğunu ve bunların durumların tamamen birbirinden farklı olduğunu belirterek, İllerimize, termik santrallerin son durumunun tespit edilmesi için talimat gönderdik. Aralık ayı içerisinde 13 termik santralimizin her birinin ayrı ayrı incelemesini ekiplerimiz yapacaklar, son durumlarını tespit edecekler." dedi.

"Bazılarının filtrasyon sistemi yok"

İllerden gelen çalışmayla bu ay sonuna kadar termik santrallerin son durumunun kesinleşeceğini vurgulayan Kurum, "Bazılarının filtrasyon sistemi var, bazılarınınki eksik, bazılarınınki yapım aşamasında, bazılarında ise hiçbiri yok. Dolayısıyla durumun net bir şekilde tespitini yapacağız." şeklinde konuştu. 

"Gerekli cezai süreci başlatmış olacağız"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, termik santrallerin alması gereken önlemlerin daha önce ilgili yerlere bildirildiğini aktararak, "Alınabilecek tedbirleri almaları gerektiğini kendilerine zaten ifade ettik, 1 Ocak itibarıyla da mevcut durumlarına göre gerekli cezai süreci başlatmış olacağız. Çevre mevzuatımıza aykırı ne kadar tesis varsa kapatma dahil tüm cezai işlemleri yapacağız." açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)