Bakan Kurum'dan "Dipsiz Göl" açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yasal izinle yapılan define kazısı çalışmasında toprak doldurulup yok edilen Dipsiz Göl'ün eski haline getirileceğini duyurdu.

GÜNDEM 22.11.2019, 16:04
Bakan Kurum'dan "Dipsiz Göl" açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sinop'ta önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum,  Gümüşhane’nin Taşköprü Yaylası’nda yasal izinle yapılan define kazısı çalışmasında toprak doldurulup yok edilen 12 bin yıllık "Dipsiz Göl"e ilişkin, "Eski haline getirecek su takviyesini yapacağız." dedi.

Erdoğan talimat vermişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a Gümüşhane’nin Taşköprü Yaylası’nda yasal izinle yapılan define kazısı çalışmasında toprak doldurulup yok edilen 12 bin yıllık "Dipsiz Göl"e ilişkin son durumu sormuştu. Kurum, bu konuda kazıya izin verme yetkisinin valilikte olduğunu belirtmişti.  

Bakan Kurum, bölgenin doğal SİT alanı kapsamına alındığını ve eski haline getirmek için çalışmaların başlatıldığını aktarmıştı. 

Bunun üzerine Erdoğan, "Bu kazılar nasıl yapılıyor, nasıl bu izinler veriliyor? Böyle bir define kazısı izni nasıl verilir? Yetkili valilik bu konuda hassas olmalı. Bir daha da kimseye böyle bir yetki, böyle bir kazı izni verilmesin." diyerek tepki göstermişti. 

Ne olmuştu?

Gümüş'de deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla beğeni toplayan Taşköprü Yaylası'ndaki kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl, "define" söylentisi üzerine yapılan kazı ile adeta yok edilmişti.

Kamuoyunda büyük tepkiye neden olan konuya ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gümüşhane Valiliği tarafından başlatılan "çifte soruşturma" kapsamında müfettişler çalışma yürütmüştü.

Soruşturmada "define kazısı için olumlu görüş veren" Gümüşhane Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Müze Müdürü Elif Öktem ile Trabzon Müze Müdürlüğü görevlisi Yunus Ağa açığa alınmıştı.

Müfettişlerin, kazıya müsaade eden görevlilerin ifadelerini alacağı, ihmali görülen görevliler hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunacakları belirtilmişti.

Yorumlar (0)