Bakan Kurum'dan asbestli gemi açıklaması: Kara sularımıza sokmayacağız!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Brezilya’dan İzmir'e gelecek NAE Sao Paulo adlı gemiyi kara sularımıza sokmayacağız. Asbest gibi maddelerin geminin neresinde tutulduğunu gösteren Tehlikeli Madde Envanter Raporu'nu bize sunmadılar." dedi.

GÜNDEM 26.08.2022, 18:11 26.08.2022, 18:54 Hakan Öksüz
Bakan Kurum'dan asbestli gemi açıklaması: Kara sularımıza sokmayacağız!

Brezilya’dan İzmir'e gelmesi planlanan "NAE Sao Paulo" adlı gemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Türk kara sularına sokmayacağız. Bu gemi için daha önceden çıkartılan şartlı notifikasyon onayının iptalini kararlaştırdık. Çünkü Bakanlığımıza sunulması gereken 'Tehlikeli Madde Envanter Raporu' bize ulaşmadı." diye konuştu.

"Basel sözleşmesi uyarınca hakkımızı kullandık"

Brezilya donanmasına ait eski askeri uçak gemisini kara sularına sokmadan geri yollayacaklarını aktaran Bakan Kurum, "Söz konusu gemi, Sök Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sökülecekti. 30 Mayıs'ta buna şartlı talep verdik. Şartımız ise kara sularımıza girmeden önce Bakanlığımız tarafından yetkilendirilecek kişilerin, bu gemide denetim yapmasıydı. Basel sözleşmesi uyarınca, tehlikeli bir durumun tespit edilmesi halinde bu gemiyi kara sularımıza sokmayacağımızı iletmiştik." dedi.

"Tehlikeli Madde Envanter Raporu'nu bize sunulmadı"

Tehlikeli Madde Envanter Raporu'nun kendilerine sunulmadığını söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Şartlı notifikasyonda bahsedilen denetim sürecinin işletilmediğini gördük. Asbest gibi tehlikeli maddelerin geminin hangi bölgesinde bulunduğunu gösteren rapor önemliydi. Bu rapor tarafımıza ulaşmayınca biz de geminin kara sularımıza girmemesi yönünde karar verdik. Vatandaşlarımıza zararı dokunacak hiçbir şeyi yapmayacağız. Sadece NAE Sao Paulo'ya değil, ülkemize söküm amacıyla gelen bütün gemilere aynı mevzuatı uyguladık." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)