Bakan Kurum: 11 günde 4 bin 202 metreküp müsilaj temizlendi 

Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından müsilaj temizliği hakkında son dakika gelişmelerini vermeye devam ediyor. Yeni paylaşımına göre 11 günde toplamda 4 bin 202 metreküp müsilaj temizlendi. 

GÜNDEM 19.06.2021, 14:05 20.06.2021, 15:06
Bakan Kurum: 11 günde 4 bin 202 metreküp müsilaj temizlendi 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’ni neredeyse tamamen saran müsilajın toplanması için çalışma başlatıldığını duyurmuştu. Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 şehirde başlatılan müsilaj temizleme seferberliğinde bugün, 11. Gün.  

Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından günlük olarak ne kadar müsilajın temizlendiği hakkında bilgilendirme yapmaya devam ediyor. Bugün yaptığı paylaşıma göre ise Marmara Denizi’nde 11 günde toplam 4 bin 202 metreküp müsilaj temizlendi. 

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında Marmara’ya kıyısı olan 7 ilin belediyelerinin de katıldığı çalışma, tüm hızıyla devam ediyor.  

İstanbul’da bin 361, Bursa’da 132, Kocaeli’de 298, Balıkesir’de 416, Tekirdağ’da 152, Yalova’da bin 495 ve Çanakkale’de de 348 metreküp müsilaj toplandı. 



Denizden alınıp depolama sahalarına gönderiliyor 

Bakan Kurum’un yaptığı açıklamaya göre denizden temizlenen müsilajlar, düzenli depolama sahalarına gönderiliyor.  

Bakan Kurum, müsilaj toplaması sırasında işletmelere denetim de yapıldığını ve denetimler kapsamında 4 bin 396 işletmeye toplamda 12 milyon 835 bin TL para cezası kesildiğini belirtti. 

“Oksijen seviyesini artıracak proje geliyor” 

Kurum: “Denizdeki oksijen seviyesini artıracak projemize salı günü başlayacağız. Marmara Denizi’ni Koruma Eylem Planı kapsamında uygulayacağımız proje, denizin iki noktasında başlatılacak. Bu konuda, ‘Marmara Hepimizin’ anlayışıyla hareket ediyoruz.” 



Müsilaj, doğal ortamında yok edilecek 

İstanbul üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve ekibinin çalışmaları ve açıklamalarına göre müsilajın doğal ortamında, denizdeki yararlı bakteriler tarafından yok edilmesi amaçlanacak. Yenikapı Yediemin Limanı’nda bulunan müsilajlar da bu amaçla bariyerlerle çevrildi. 

Yorumlar (0)