Bakan Koca duyurdu: Karantina ve test koşulları değişti

Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamada bulundu. Koca, "Aşısını ve hatırlatma dozunu yaptırmış olan temaslı bireylerin karantinaya alınmaması yönünde karar verdik. İzolasyon hususunda ise pozitif vakaların tümü 7 günlük izolasyonu bitirdikten sonra test yaptırmasına gerek kalmadan izolasyondan çıkabilecekler. Tarama maksatlı ve temaslı bireylerde PCR testi mecburiyeti kaldırılmıştır. Bundan sonra PCR testi yalnızca semptom gösteren bireylere yapılacaktır." dedi.

GÜNDEM 12.01.2022, 20:35
Bakan Koca duyurdu: Karantina ve test koşulları değişti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün gerçekleştirilen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamada bulundu.


"Omicron varyantı salgının tehlikesini azaltıyor"

Koca, şöyle konuştu:

"Omicron varyantı Türkiye'de de baskın hale geldi. Vaka sayıları Aralık 2021'e kıyasla 4 kart arttı. Hastaneye yatışlarda yüzde 10 oranında artış oldu. Tüm bunlara karşın Omicron varyantının salgının tehlikesini azaltacağını düşünüyoruz. Yine de tedbir almayı sürdürüyoruz. Enfekte olanların daha az kısmı hastaneye yatırılıyor olsa da sağlık sistemi kapasiteleri sınırsız değildir. Vaka sayılarının artması, yüksek sayıda yatan hasta olarak geri dönebilir. Bu, görmek istemediğimiz bir senaryodur. Halihazırdaki gidişat ise umut veren senaryonun gerçekleşeceği ihtimalini güçlendiriyor. 

"TURKOVAC'a güvenin"

Artık kendi aşımız var. Halkın TURKOVAC'a olan ilgisinden dolayı memnunuz. DSÖ kriterleri güvenlik çalışmasının 3 bin gönüllüden fazla bireyde doğrulanmış olmasını istiyor. TURKOVAC'ın güvenli olduğu toplamda 5 bin 942 kişinin katıldığı çalışma ile teyit edildi. Aşımız güvenlidir. Bunu yüksek sesle dile getirme hususunda hiç kimsenin şüphesi olmasın. 

"Aşılı temaslılara izolasyon yok"

Aşısını ve hatırlatma dozunu yaptırmış olan temaslı bireylerin karantinaya alınmaması yönünde karar verdik. İzolasyon hususunda ise pozitif vakaların tümü 7 günlük izolasyonu bitirdikten sonra test yaptırmasına gerek kalmadan izolasyondan çıkabilecekler.

"Semptom göstermeyenlere test yapılmayacak"

Bilim Kurulu, tarama maksatlı ve temaslı bireylerde PCR testi mecburiyetini kaldırmıştır. Bundan sonra PCR testi sadece semptom gösteren bireylere yapılacaktır."

Yorumlar (0)