Bakan Koca duyurdu: Hatırlatma dozu süresi indirildi

Fahrettin Koca, "Belirlediğimiz aşı takvimi üzerinden 3 aydan fazla süre geçen yurttaşlarımız için hatırlatma dozunun uygulanması yönünde karar verilmiştir." dedi.

GÜNDEM 15.12.2021, 21:00 15.12.2021, 21:29
Bakan Koca duyurdu: Hatırlatma dozu süresi indirildi

Bugün bir araya gelen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Koca, yazılı açıklamada bulundu.

Koca, "Belirlediğimiz aşı takvimi üzerinden 3 aydan fazla süre geçen yurttaşlarımız için hatırlatma dozunun uygulanması yönünde karar verilmiştir." ifadelerini kullandı. 

"Hatırlatma dozu süresi 3 aya indirildi"

Söz konusu açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bilim Kurulu, Omicron varyantı, aşılama programı ve salgındaki son durum gündemiyle toplandı. Toplantımızda alınan neticeleri sıralamak gerekirse;

Bilim Kurulu, Omicron varyantının Türkiye'deki olası etkilerini değerlendirmiştir. Bu varyant, virüsün çok daha kolay bir şekilde yayılmasına neden olmuştur. Fakat hasta etme kuvvetinde olumsuz bir durum söz konusu değildir. Tedirgin olmamız gereken bir durum yoktur.

Aşıların Omicron üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Aşıların tüm yeni varyantlara karşı etkinliğini yükseltmek için hatırlatma dozları çok önemlidir. Avrupa'da gözlenen günlük vaka sayısı yükselişlerinin Türkiye'de görülmemesi için belirlenen aşı programının üzerinden 3 aydan fazla zaman geçen yurttaşlarımız için hatırlatma dozu uygulanmasına karar verilmiştir. 

Daha evvel ister Sinovac ister BioNTech aşısı ile aşılanmış olsun, bütün yurttaşlarımız belirlenmiş aşı programının üzerinden 3 ayı aşkın bir süre geçmişse istedikleri aşı türü ile hatırlatma dozunu alabileceklerdir.

Bu varyant nedeniyle referans laboratuvarlarımızda gen dizileme çalışmaları sürmektedir. Ülkemizde de yakında Omicron varyantı baskın varyant haline gelebilir. Bu duruma hazırlıklı olmak için hatırlatma dozlarının daha erken yapılması önerilmektedir.  

Tehdit mutasyon geçirse de tedbirlerimiz devam edilmelidir. Bireysel ve toplumsal hayatı tedbirlerle sürdürmek mümkün. Bugüne değin başardık, bundan sonra da başarılı olacağız." 

Yorumlar (0)