Bakan Koca duyurdu: 18 yaş üstüne üçüncü doz aşı başlıyor

Fahrettin Koca, "18 yaş üstü tüm yurttaşlarımız yarın itibarıyla hatırlatma dozlarını alabilirler." dedi.

GÜNDEM 10.11.2021, 20:58 10.11.2021, 21:27
Bakan Koca duyurdu: 18 yaş üstüne üçüncü doz aşı başlıyor

Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Koca başkanlığında toplandı.

Koca, toplantının ardından yazılı bir açıklama gerçekleştirdi. 

"Büyüklerimizi korumamız gerekiyor"

Bakan Koca'nın açıklamaları, şu şekilde:

"Bilim Kurulu bugün risk grubunda bulunan yurttaşlarımızın durumu, aşılamadaki son durum ve salgının seyri gündemiyle bir araya geldi.
 
Toplantımızda masaya yatırılan önemli neticeleri, şu şekilde sıralamak isterim;

Son bir ay içerisinde vakaların yüzde 15'ini 60 yaş ve üstü yurttaşlarımız meydana getiriyor. Fakat can kayıplarının yüzde 84,8'ini de yine bu yaş grubundaki yurttaşlarımız oluşturuyor. Büyüklerimizi korumak durumundayız. Gençler hastalığı hafif geçiriyor ancak hastalığı ağır geçirenlere virüsü taşıyor. Aşıların temel etkisi, hastaneye yatışları ve can kayıplarını engellemektir. Büyüklerimizi korumak için gençlerin tedbirlere riayet etmesi gerekiyor. 

3. doz aşılama

Aşıların 3-6 ay arasında koruyucu özellik gösterdiği tespit edilmiştir. Bu sebeple de hatırlatma dozunun bir an evvel yapılması gerek görülmüştür. Daha evvel 60 yaş ve üstü yurttaşlarımız için hatırlatma dozu sürecini başlatmıştık. Bugün gerçekleştirdiğimiz değerlendirme doğrultusunda, 18 yaş ve üzeri tüm yurttaşlarımız için hatırlatma dozu sürecinin başlatılması yönünde karar verilmiştir. Yarın itibarıyla, BioNTech aşısı yaptırmış ve üzerinden 6 ay geçmiş olan 18 yaş ve üstü herkes istediği aşıyla hatırlatma dozunu alabileceklerdir. 

Yerli aşı

TURKOVAC da gündemimizdeydi. Daha evvel sizleri gönüllü olmaya çağırmış ve 3 bin gönüllü ile Türkiye'nin aşısının seri üretime geçebileceğini belirtmiştim. Bugün itibarıyla 2 bin gönüllüye ulaştık. Yerli aşı bizim kendi gücümüzdür. Bu güce güç katmak için 18-59 yaş aralığında olan ve iki doz aşı yaptırmış sağlıklı yurttaşlarımızı TURKOVAC gönüllüsü olmaya çağırıyorum.

"Salgının seyri açısından olumlu bir durum"

8-16 yaş gurubunda bulunan evlatlarımızın toplam vakalar arasındaki oranı yaklaşık olarak yüzde 10 oranında azalmıştır. Bu, salgının seyri açısından pozitif bir durumdur. 

Günlük pozitif vaka sayılarında hızlı tırmanışlar görülmemesi, sağlık sisteminin yükünün kontrol edilebilir durumda olmasını sağlamaktadır. Sağlık merkezlerimizdeki yatak doluluk yüzdelerinin kontrollü seyri çok önemli bir güvencedir."

Yorumlar (0)