Bakan Koca: Çin aşı konusunda sözünü tutmadı!

Sağlık Bakanı Koca, Antalya’da yaptığı basın toplantısında Sputnik aşısının ilk sevkiyatının bu ay gerçekleşeceğini ve mayıs ayında BionTech aşısının ise 1 milyon doz daha sevk edilmesinin planlandığı bilgisini kamuoyuyla paylaştı.

GÜNDEM 30.04.2021, 19:18 02.05.2021, 10:05
Bakan Koca: Çin aşı konusunda sözünü tutmadı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tam kapanmada ilk günde Antalya’da İl Sağlık Müdürlüğü’nde bir durum değerlendirme toplantısı yaptı. Koca toplantı sonrası basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bakan Koca toplantıda Biontech ve Sputnik aşılarına ilişkin önemli bilgilendirmelere yer vererek şu ifadeleri kullandı:

"Sinovac'ın 100 milyon dozu gelmedi"

"Sinovac'la yapılan sözleşmede, nisan sonu itibarıyla 100 milyon dozun gelmesi gerekliydi. Fakat üretimi yapan ülke kendi vatandaşlarına öncelik verdiğinden söz verilen doz gelmedi. Ancak olumlu gelişmelerle gelecek günlerde sevkiyatın tekrar başlayacağını söyleyebilirim.

“Üçüncü aşının kullanımına onay çıktı”

Aşı programımızda sevkiyat takvimine ilişkin birinci doz aşı olan kişilerin ikinci dozu olana dek saklı tutup aşılama sürecini sürdürüyoruz. Bugünden itibaren ülkemizde üçüncü bir aşının kullanımı daha onaylandı.

“Sputnik’in ilk sevkiyatı bu ay olacak”

Sputnik’in acil kullanım onayı bugün verildi. En kısa zamanda kullanılabilecek. 6 ay içinde 50 milyon dozluk aşı ve ilk sevkiyatın bu ay içinde yapılması bekleniyor. Haziran sonuna dek 30 milyon doz teslimatı gerçekleştirilecek. Bununla birlikte Sinovac aşısının da sevkiyatı planlandığı şekilde yapılacak.

“İki doz arasının 6-8 hafta olması yanlış yorumlandı”

BionTech aşısına ilişkin iki dozun arasının 6-8 haftaya çıkarılmasına ilişkin kararın yanlış bir şekilde anlaşıldığı görülüyor. Bu karar öncelikle bilimsel gerçekler ve somut kanıtlara dayalı olarak alınan bir karardır.

İlk doz aşıyı olup ikinci doz için randevusu olan vatandaşlarımızı etkilemediği konusuna daha önce açıklık getirmiştim. İki dozun arasındaki zamanın uzatılmasının uygun olduğuna Bilim Kurulumuzca karar verildi. Yeni uygulamalarla beraber bu süreler dikkate alınacak.

Ülkemizdeki koronavirüs vaka sayılarının zirveyi görmesinden bu zamana dek önemli düşüşler meydana gelmiştir ve görülen düşüş hızının daha da artacağı düşünülmektedir. Kısıtlamalara da uyum iyi bir seviyede. Bayramın ardından çok daha fazla öngörülebilir planlar gerçekleştirebileceğiz.

“Mayıs ayında 1 milyon doz Biontech aşısının gelmesini bekliyoruz”

Şu anda 6 milyon doz aşımız bulunuyor, 100 milyon aşımız ise henüz ulaşmadı. Mayıs ayında Biontech aşısından 1 milyon doz daha gelmesini bekliyoruz.

Aşılamada Haziran ayı hedefi…

Sputnik’in Mayıs ayı ve devamındaki 6 aylık sürede 50 milyon doz aşıyla beraber, haziranla beraber daha yoğun bir aşının geleceğini, 40 yaşın üstündeki vatandaşlarımızı da aşılama konusunda özellikle kararlıyız. Yaz itibarıyla ise 18 yaşın üstündeki herkesin aşılanması için ciddi bir çaba sarf ediyoruz.”

Yorumlar (0)