Bakan Koca, aşı planlamasını duyurdu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ocak, şubat ve mart döneminde uygulanacak olan aşılama programını duyurdu.

GÜNDEM 30.12.2020, 19:53 30.12.2020, 21:39
Bakan Koca, aşı planlamasını duyurdu

Çin aşısı CoronaVac'ın ilk partisinin ülkemize gelmesi ile birlikte, aşılamada ne tür bir yol izleneceği de belli oldu.

Çeşitli denemelerden geçirilecek olan CoronaVac aşısına ait testlerin 2 hafta devam edebileceği tahmin edilirken, aşılama programında 27 bin Aile Sağlığı Merkezi'nin büyük rol alacağı kaydedildi.

Öte yandan, kamu hastaneleri ve özel sağlık kurumları da aşılama programında yer alacak.

"Gece yarısına kadar aşılama yapacağız"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılama programı ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Gece 00.00'a kadar randevu sistemi ile aşı uygulaması gerçekleştireceğiz. Türkiye'de 27 bin Aile Sağlığı Merkezi bulunuyor. Tüm aşılar halihazırda buralarda uygulanıyor. Her ASM'de günde 10 aşı uygulanırsa, bu da günde 270 bin aşıya tekabül eder. 40 aşı uygularsanız, 1 milyon 80 bin aşı uygulamış olursunuz. Ayrıyeten başka bir aşı merkezi oluşturmaya ihtiyaç yok. Hastanelerimiz her yerde. Özel sağlık kurumlarımız da görev alacak. Tüm hastanelerimizi bu maksatla kullanıyor olacağız. Sağlık ordumuzla, gece yarısına kadar aşılama yapacağız.”

"Önemli bir yan etki yok"

Bakan Fahrettin Koca, CoronaVac aşısının ülkemizdeki gönüllüler üzerinde gerçekleştirilen testlerinde herhangi bir yan etkiye rastlanmadığını anımsattı:

“CoronaVac için 13 bin kişiye aşı uygulanması hedeflendi. 7 binden fazla kişiye ilk doz uygulandı. 5 binden fazla kişiye ise CoronaVac'ın ikinci dozu uygulanmakta. An itibarıyla ciddi bir yan etkiye rastlamadık. Yalnızca alerji geçmişi olan bir sağlık personelinde hafif alerjik tepki oluştu.”

Fahrettin Koca; ocak, şubat ve mart döneminde yoğun bir aşılama programı uygulanacağını ifade etti.

Yorumlar (0)