Bakan Hulusi Akar'dan Afgan göçmen açıklaması: Bütün tedbirler alındı

Son günlerdeki sınırdan kontrolsüz geçiş iddialarına yönelik, sınırda hareketlilik oluşmaması için önlemlerin arttırıldığını söyleyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Mehmetçik tüm sınırlara hakimdir, bu anlamda yapılması gerekenleri yaptı, ek tedbirlerle yapmaya devam ediyor" açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 12.08.2021, 11:24 13.08.2021, 12:19
Bakan Hulusi Akar'dan Afgan göçmen açıklaması: Bütün tedbirler alındı

Pakistan ziyareti kapsamında Türkiye’nin İslamabad Büyükelçiliği’nde bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündeme yönelik açıklamalar yaptı.

Havalimanının korunması meselesi

Gazetecilerin sorularına cevap veren Bakan Hulusi Akar, ziyareti çerçevesinde Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi ve Başbakan İmran Han tarafından kabul edildiğini bildirdi.

Kabil’deki havalimanının Türkiye tarafından işletilmesi konusundaki asıl amacın, Afganistan'ın izole bir devlete dönüşmesini engellemek olarak açıklayan Bakan Akar, şunları söyledi:

"Kabil'de bulunan havaalanının kapatılması halinde ülkedeki diplomatik misyonların tamamının çekileceğine ilişkin söylemler var. Bunun, Afgan kardeşlerimiz için istenilen bir şey olmadığını herkes biliyor. Bu sebeple havalimanının açık kalmasının yararlı olacağına ilişkin görüşlerimizi paylaşmayı sürdürüyoruz. Gelecek günlerde bu mesele şekillenecek. Herhangi bir şekilde bizim, Mehmetçiği tehlikeye atmak gibi durumumuz olamaz. Bu, temaslarımız açısından oldukça önemli. Bunu ilgili kurumlar ve bakanlıklarımızla koordineli bir biçimde sürdürüyoruz."

“Mehmetçik sınırlara hakim”

“Afganistan’daki gelişmelerden sonra yasa dışı bir şekilde Türkiye’ye girmeye çalışan Afgan sayısında ciddi bir artış olduğu, buna ilişkin sınırda pek çok görüntünün bulunduğu" konusundaki iddiaların hatırlatılması üzerine Akar, "Sınırlarımıza ilişkin yalnızca bugün değil önceden de gerçeği yansıtmayan pek çok iddia gündeme taşınmıştır." sözlerini kullandı.

Sınırdan kontrolsüz geçiş iddialarına cevap veren Akar, "Mehmetçik tüm sınırlara hakimdir, bu anlamda yapılması gerekenleri yaptı, ek tedbirlerle yapmaya devam ediyor" sözlerini kullandı. "Bu çalışmalarında Mehmetçik yalnız değildir" ifadelerini kullanan Akar, sınır güvenliğinin tek bir hat şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekti ve "Önlemler sınır hattından başlıyor, arka plandaki bölgeleri, şehir merkezlerini ve kontrol noktalarını da kapsıyor" şeklinde konuştu.

Gerekli her türlü tedbirin alındığına dikkat çeken Hulusi Akar, şunları aktardı:

"Gerekli her türlü tedbir alındı, alınmaya da devam ediliyor. Son gelişmelerin ardından İran sınırında muhtemel bir hareketliliğe yönelik önlemlerimizi bir defa daha gözden geçirdik, ek tedbirler aldık. Yoğun bir şekilde çalışmalarımız sürüyor. Arkadaşlarımız büyük bir kahramanlık ve fedakarlıkla bütün hudutlarımızda olduğu gibi İran sınırının da korunmasıyla ilgili elinden her türlü gayreti gösterdi, göstermeye devam ediyor. Bu konuya ilişkin maalesef gerçekleri yansıtmayan, İran sınırı ile bir ilgisi olmayan ya da ilgisiz görüntüler paylaşılarak kamuoyunda bir algı oluşturulma arzusu var. Bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün bakanlık, kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde girişimlerimize devam ediyoruz. Yerinde ve zamanında bütün tedbirler alındı, alınmaya da devam ediliyor."

“İş birliğinin devam etmesi konusunda mutabık kaldık”

Pakistan ziyareti kapsamında yapılan görüşmeye ilişkin de konuşan Bakan Akar, Pakistan ve Türkiye arasındaki başta ikili ilişkiler olmak üzere pek çok konuyu değerlendirdiklerini ifade etti ve şunları söyledi: 

"Ele aldığımız meselelerde karşılıklı bir şekilde mutabık kaldığımızı, Pakistanlı kardeşlerimizin destekleyici olduklarını anladık. Askeri eğitim, savunma sanayi, iş birliği konularında gelecek günlerde çalışmalarımızı geliştirme konusunda mutabık kaldık. İş birliğinin devam etmesi konusunda yine anlayış birliği içinde olduğumuzu memnuniyetle karşıladık.”

“MİLGEM Projesi devam ediyor”

Pakistan ile MİLGEM Projesi'nin başarılı bir şekilde devam ettirildiğine dikkat çeken Akar, “Pazar günü, Pakistan MİLGEM Projesi’nin ilk gemisi olan BABÜR’ü İstanbul’da gerçekleştirilecek bir törenle denize indireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Sayın Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi'ye yolladığı resmi davet mektubunu da görüşmeler esnasında kendilerine sunma imkanı bulduk.” ifadelerine yer verdi.

"İki ülkenin kardeşliği daha da gelişecek"

Pakistan ve Türkiye arasındaki derin kültürel ve tarihi bağlara dikkat çeken Akar, iki ülkenin kederde, kıvançta ve sevinçte beraber olduğunu ifade etti. Milli Mücadele sürecinde Pakistan’dan gelen yardımların ve desteğin unutulmadığını belirten Akar, orman yangınları ile mücadele konusunda da Pakistan’ın desteğini ve yaşamını yitirenlere ilişkin taziye mesajlarına da vurgu yaptı.

Türkiye’nin, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, Keşmir meselesindeki desteğinin her seviyede dile getirildiğini kaydeden Bakan Akar, “İki ülkenin kardeşliğinin, beraberliğinin gelecek dönemde biraz daha gelişeceğini söyleyebiliriz” açıklamasını yaptı.

“İstikrar ve barışın kalıcı hale getirilmesi…”

Pakistan ve Türkiye arasında süren projeleri dikkat çeken Bakan Akar, "Türkiye ve Pakistan bölgelerinde istikrar ve barışın kalıcı bir hale dönüşmesi için ciddi katkılar sağlamaktadır." sözlerini kullandı.

Pakistan'ın 14 Ağustos’taki Bağımsızlık Günü’nü de tebrik eden Bakan Akar, "Görüşmelerimiz sırasında FETÖ ile mücadele de gündeme geldi. Başta FETÖ olmak üzere Pakistan ile bütün terör örgütleriyle mücadelemizin devam edeceğini, bu konuda kardeşimiz, dostumuz Pakistan’ın da tedbirleri almaya devam edeceğine ilişkin inancımızı belirttik." açıklamasını yaptı.

“Temaslarımız, görüşmelerimiz var”

Görüşmeler esnasında Pakistan'ın komşusu olan Afganistan’daki gelişmelerin de gündeme geldiğini belirten Akar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Afganistan’dan gelen birçok sığınmacıya Pakistanlı kardeşlerimiz ev sahipliği yapıyor. Bununla beraber Pakistan, Afganistan ile ilişkileri yakın olan bir ülke. Türkiye olarak biz de Afgan kardeşlerimize, Afganistan’a yararı olması açısından önemli gördüğümüz ve 6 senedir yaptığımız gibi gerekli şartlar oluşması halinde Afganistan’da bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havaalanının işletilmesine talip olduğumuzu ifade ettik. Bu anlamda temaslarımız, görüşmelerimiz var."

Yorumlar (0)