Bakan Gül: Ayasofya'ya para ile girme ayıbı sona erecek!

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının hukuki bir zorunluluk olduğuna dikkat çekerek, buraya para ile girme ayıbının sona ereceğini ifade etti. 

GÜNDEM 10.07.2020, 10:13
Bakan Gül: Ayasofya'ya para ile girme ayıbı sona erecek!

Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağına ilişkin tartışmalar bir süredir devam ediyor. Danıştay'ın bugün merakla beklenen kararı duyuracağı öngörülürken, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den kritik bir açıklama geldi. 

Bakanı Gül, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının hukuki bir zorunluluk olduğunu düşündüğünü ifade etti. 

"Cami olarak vakfedildi"

Gül, Ayasofya'nın bir "vakıf" olduğuna dikkat çekerek, vakfedilen eserin hangi amaçla vakfedilmişse o amaç doğrultusunda hizmet etmesi gerektiğini söyledi.

Cami olarak vakfedilen Ayasofya'nın bu nedenle ibadete açılması gerektiğini aktaran Gül, Ayasofya'ya parayla girildiğini anımsattı.

"Herkes inanç özgürlüğüne sahip"

Gül, bu ayıbın ortadan kalkmasını ve hukuksuzluğun sona ermesini ümit ettiğini vurgulayarak, Türkiye'de herkesin inanç özgürlüğüne sahip olduğunu, yakın zamanda Demir Kilise'nin açılışının yapıldığını ifade etti. 

Ayasofya'nın ibadete açılmasının Türk halkının ortak isteği olduğunu kaydeden Gül, konuya ilişkin hukuki yolun tercih edildiğini çünkü Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve tüm eylemlerin yargı denetimine açık olduğunu söyledi. 

Gül, Ayasofya'nın ibadete açılmasıyla Türkiye'nin bu ayıptan kurtulacağını ekledi. 

Bir tarafta Ayasofya'nın 1453 yılında İstanbul'un fetheden Fatih Sultan Mehmet'in "kılıç hakkı" olduğunu ve bu nedenle ibadete açılması gerektiğini savunanlar varken, diğer tarafta Ayasofya'nın müze statüsünün devam etmesi gerektiğini söyleyenler var.

Yorumlar (0)