Bakan Dönmez’den doğalgaz müjdesi: "Azerbaycan'la 11 milyar metreküplük anlaşma yaptık”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı açıklamada, Azerbaycan ile 2024 yılı sonuna kadar geçerli; Bakü-Tiflis-Erzurum Hattı’ndan gelecek olan 11 milyar metreküplük ek bir doğalgaz anlaşması yapıldığı belirtti.

GÜNDEM 15.10.2021, 09:55 16.10.2021, 11:04
Bakan Dönmez’den doğalgaz müjdesi: "Azerbaycan'la 11 milyar metreküplük anlaşma yaptık”

Türkiye’nin yürüttüğü başarılı diplomasilerin sonucu olarak dünyanın doğalgazda ciddi anlamda bir arz krizi yaşandığı böylesine bir dönemi sıkıntısız bir şekilde atlatacaklarını ifade eden Dönmez, “Kış aylarının yaklaştığı bu dönemde artan doğalgaz talebiyle ilgili yaptığımız görüşmelerde olumlu yönde ilerliyoruz. Nitekim gaz tedariği konusunda anlaştığımız ülkeler de Türkiye’ye verilecek gaz miktarının artacağını belirtti. Bu kapsamda da kardeş ülkemiz Azerbaycan ile Bakü-Tiflis-Erzurum Hattı’ndan bize ulaşacak ve 2024 sonuna kadar yürürlükte kalacak olan 11 milyar metreküplük ek doğalgaz anlaşması yaptık” dedi.

İddialara yanıt verdi

İYİ Partili Lütfü Türkkan’ın gündeme getirdiği, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in de son grup konuşmasında söylediği gibi; BOTAŞ ve Türkiye Petrollerinin satılacağına dair iddiaları ‘gerçek dışı ve mesnetsiz’ olarak niteleyen Bakan Dönmez, “Böyle bir şey kesinlikle söz konusu olamaz. Böyle bir gündemimiz de olmadı. BOTAŞ ve Türkiye Petrolleri ikisi de enerji arz güvenliğinde kilit bir rol oynamaktadır” dedi.

Hatta iddiaya konu olan Türkiye Petrollerinin tarihinde ilk defa Rusya’da bir saha satın alarak projelerini devam ettireceği ve Azerbaycan’da da hisselerini çoğalttığını hatırlatan Dönmez; “Bu uluslararası projeler son yıllarda hayat buldu. Kanuni, Yavuz ve Fatih gemilerimizde Karadeniz’de yeni bir dönemi başlattık. Hatta Karadeniz’de yapılan 540 milyar metreküp büyüklüğündeki keşif Türkiye Petrollerinin bu tip devasa operasyonları nasıl başarıyla imza attığını da ortaya koymuştur” şeklinde konuştu. Ayrıca Türkakım ve TANAP gibi büyük projelerin mimarları arasında BOTAŞ’ın da bulunduğunu ve bunun ülkemiz için hayati bir rol olduğunu sözlerine ekledi.

"Avrupa’ya göre en ucuz doğalgaz ve elektrik Türkiye’de"

BOTAŞ’ın 1300 doların üzerinde bir ücretle doğalgaz aldığına ilişkin iddialara da cevap veren Dönmez, “Gazı uzun vadeli dönemlerde yaptıkları sözleşmeler ile aldıklarını ve kontratlardaki fiyatların uluslararası zemindeki göstergelerle uyum gösterdiğini; ve doğru rakamın söylenen rakamın daha altında olduğunu” belirtti. Ayrıca Türkiye’nin gazı çok pahalı bir fiyata satın alındığı iddialarına karşılık da fiyat mekanizmalarının sürekli güncellenmesine rağmen Avrupa’ya göre elektrik ve doğalgazı en ucuz kullanan ülkeler arasında olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0)