Bakan Çavuşoğlu’dan düzensiz göçmen sorununa ilişkin açıklama

Mevlüt Çavuşoğlu katıldığı bir programda, “Artık mültecilerin güvenli bir şekilde ülkelerine geri döndürülmesi için uluslararası toplumdan daha da iyi destek görmeye başladık. İşin ciddiyetini biraz anladılar.” şeklinde konuştu.

GÜNDEM 12.09.2021, 14:47 13.09.2021, 11:54
Bakan Çavuşoğlu’dan düzensiz göçmen sorununa ilişkin açıklama

Mevlüt Çavuşoğlu, düzensiz göçmen sorununu koronavirüs salgınıyla daha da artış göstermeye başladığını söyleyerek, “Güvenli bir şekilde mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi için uluslararası toplumdan daha da iyi destek almaya başladık. İşin ciddiyetini biraz anladılar.” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Manavgat’ta Gençlik Merkezi’nde 28 Temmuz tarihinde meydana gelen orman yangınlarında traktörleri kullanılamaz konuma getiren 16 çiftçiye yeni traktörlerinin teslim edilmesine ilişkin düzenlenmiş olan törende gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

"Avrupa şimdiye dek Suriye'nin yeniden inşasına karşıydı"

Çavuşoğlu, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi’nin geldiğine işaret ederek, “Mültecilerin artık güvenli bir şekilde ülkelerine döndürülmesi ve gönderilmesi amacıyla uluslararası toplumdan çok daha iyi destek almaya başladık. İşin ciddiyetini görmeye başladılar. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği olmak üzere, Suriye başta olmak üzere mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalışmalarımız bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, en fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan komşu ülkelerden Lübnan, Türkiye, Irak ve Ürdün olarak bir inisiyatif başlattıklarını ifade etti. Bu durumun Lübnan’da çok kötü olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, insanları zorla iterek değil de tıpkı İdlib’de olduğu gibi dönen kişilere eğitim, istihdam ve sağlık yaratıcı projelerin yaşama geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Avrupa’nın şimdiye dek Suriye’nin tekrar inşasına karşı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Doğru. Savaş sürerken bir yerin veya ülkenin tekrar inşası gerçekçi değil. Rejime ilişkin bizlerin tutumu belli ancak sahada temel ihtiyaçları karşılamak bir ülkenin tekrar inşası değildir. Bu durum Afganistan için de böyle fakat şu anki Afganistan’daki durumdan dolayı insanları hemen göndermek konusu da doğru değil, bu çok mümkün de değil. Bununla ilgili bir muhatabımız da bulunmuyor zaten.”

“Toplumdaki bu konuya ilişkin rahatsızlığı görüyoruz”

Daha önce Türkiye’nin uçaklarla Afganları önceki yönetim ve hükümet döneminde gönderdiğini söyleyen Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Koronavirüsle beraber bu sorun daha da artış göstermeye başladı. Farklı ülkelerdeki ekonomik sıkıntılardan ve gelişmelerden dolayı hareketlilik görüyoruz. Eğer bu bir küresel problemse, uluslararası toplum olarak bu sorunu çözmeye yönelik çalışmalıyız. Ülkemizde bu işin ciddi bir problem olduğunu görebiliyoruz. Toplumda da bir rahatsızlık bulunuyor. Yalnızca bu işe güvenlik açısından bakmak da çok doğru değil. Faşizan ve ırkçı bir yaklaşımla değerlendirmek çok yanlış. Öte yandan toplumsal sorunsa bunu hep beraber sakin bir şekilde değerlendirip yeni politikalar üretip konuya çare bulmak gerekli. İçişleri Bakanlığımız başta olmak üzere bütün kurumlarımız konuya ilişkin çalışıyor ve bizler de gerekli olan altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz.”

Yorumlar (0)