Bakan Çavuşoğlu'ndan Türkiye-Fransa ilişkileri yorumu

Bakan Çavuşoğlu, Fransa ve Türkiye'nin dost ve müttefik iki ülke olduğunu ve böyle kalacaklarını, samimiyetle bağlı oldukları bu dostluk ilişkisinin zedelenmemesi için yanlış anlaşılmalara imkan verilmemesi gerektiğini dile getirdi.

GÜNDEM 06.06.2021, 21:43 07.06.2021, 14:04
Bakan Çavuşoğlu'ndan Türkiye-Fransa ilişkileri yorumu

Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin alışılmadık şekilde gerilimli süreçten geçtiğine işaret etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında mart ayında gerçekleşen temasın, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme olanağı verdiğini ifade eden Çavuşoğlu, Fransa'nın başkenti Paris'e yaptığı ziyaretin bu iradeyi yansıttığını dile getirdi.

"Birçok konuda ortak paydada buluşuyoruz"

Çavuşoğlu, yakın dönemde birbirlerini karşı karşıya getiren bölgesel olaylara göz atıldığında, bugün birçok hususta gittikçe artan ortak görüşlerin ve çıkarların belirlendiğini kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, Fransa ile Türkiye'nin, Suriye'ye insani yardımların gitmesi, toprak bütünlüğünün korunması ve siyasi süreçte ilerlemenin gerekliliği gibi çok sayıda önemli hususta aynı temel öncelikleri paylaştığını vurguladı.

"PKK/YPG'ye destek son bulmalı"

Suriye hususunda yakın dönemde Fransa ile faydalı ve samimi görüşmelerin gerçekleştiğinin altını çizen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Müttefiklerimizin DEAŞ ile mücadelede PKK/YPG'li teröristlerle iş birliği yapmalarına dair görüş ayrılıklarımıza gelince, bu, ancak bu ortaklık kesin olarak son bulduğunda aşılabilir. PKK/YPG'nin asıl maksadının, DEAŞ'a karşı mücadele değil, Suriye'yi bölmek ve Avrupa ile NATO sınırında teröristler tarafından kontrol edilen bölge meydana getirmek olduğunu kimse yalanlayamaz. Müttefiklerimiz söz konusu terör örgütünün ulusal güvenliğimiz için büyük bir tehdit olduğunu görmeli ve bunun inkar edilemeyeceğinin farkına varmalı. Fransa ve Türkiye dost ve müttefik iki ülke ve böyle olmaya da devam edecek. Samimi bir şekilde bağlı olduğumuz bu dostluk bağının zedelenmemesi için yanlış anlaşılmalara imkan vermemeliyiz."

Yorumlar (0)