Bakan Çavuşoğlu'ndan gözdağı: "Blöf yapmıyoruz, çok ciddiyiz"

İsrail ziyaretinden dönüşte uçakta basın mensuplarının sorularını cevaplayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsrail ve Filistin’in diyalog için hazır olduğunu açıkladı. Çavuşoğlu, Ege adalarının Yunanistan tarafından silahlandırılmasına yönelik, "Türkiye'ye karşı terör tehdidi artıyor. Blöf yapmıyoruz, çok ciddiyiz. Bu işi biraz daha ileriye götüreceğiz" sözlerini kullandı. Suriye'ye ilişkin muhtemel operasyonla ilgili açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Türkiye'ye karşı terör tehdidi artıyor gereğini yapmak zorundayız" ifadelerine yer verdi.

GÜNDEM 26.05.2022, 15:18 26.05.2022, 16:44
Bakan Çavuşoğlu'ndan gözdağı: "Blöf yapmıyoruz, çok ciddiyiz"

15 yıl sonra ilk defa gerçekleşen İsrail ziyaretinden dönen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dönüş yolunda gazetecilerin sorularını cevapladı.

“10 anlaşmaya imza attık”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Dün Filistin’de, Ramallahtaydık. İlk başta ortak komite toplantısının 2’ncisini gerçekleştirdik. Buraya, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maarif Vakfı'ndan arkadaşlar ve İçişleri Bakan Yardımcısıyla katıldık. Bir tanesi ortak bildiri olacak şekilde 10 anlaşmaya imza attık. Filistin ekonomisi ile ilgili yapabileceğimiz şeyleri konuştuk. Sıkıntıların yaşandığını da gördük. 'Gerek İslam İş birliği Teşkilatı gerek diğer konularda nasıl bir yardım toplantısı yapılır?' meselesini görüştük. KEK toplantısı olacak. Ticaret de hızlı bir biçimde artıyor. Cenin serbest ticaret, TOBB'un sorumluluğunda. Onun için atılacak olası adımları ele aldık. Elektrik probleminin olduğunu gördük. Bir şirket, güneş enerjisi yatırımı gerçekleştiriyor fakat imkan var. Şirketleri de teşvik edeceğiz. Savaş sebebiyle Filistin'de tedarik problemi olduğu için tahıl sıkıntısı yaşanacağını öngörüyoruz.

TİKA'nın bir kız yurdu mevcut ancak bu yurdu Maarif Vakfı işletecek. Siyasi istişarelere geçeceğiz. Türkiye mezunları ile görüştük. Son görüşmemizi akşam saatlerinde Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile gerçekleştirdik. Kudüs ve Mescid-i Aksa problemine yönelik yaşanan problemleri anlattılar. Abbas'la görüşme yararlı geçti.

Filistin cephesinden almış olduğumuz mesajları bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde İsrail tarafına aktardık. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'e özellikle aktardık. İki taraf arasında diyaloğun başlamasını arzuluyoruz. Üstümüze düşen neyse yapacağımızı ilettik. Filistin de ayrıca İsrail cephesiyle diyaloğa daima hazır.”

İsrail’e büyükelçi atanacak mı?

İsrail’e büyükelçi atanıp atanmayacağı meselesine de değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“15 yılın ardından ziyaret düzenlediğimiz İsrail ziyaretinde, önce Yair lapid ile başbaşa ardından ise heyetler arası görüşmeler yapıldı. Bölgesel ve turizm iş birliği bakanıyla öğle yemeğinde bir araya geldik. İlişkilerin bütün boyutunu kapsamlı bir şekilde değerlendirdik. Gelecek dönemde atmamız gereken adımları, ekonomik iş birliği ile ilgili özellikle meseleleri ele aldık. KEK mekanizmasının toplantısı düzenleme yönünde bir karar verdik. Sivil havacılık ile ilgili görüşmelere İsrail ile başlayacağız. Enerji de dahil olmak üzere pek çok farklı alanda burada potansiyel mevcut. Anlaşılıyor ki İsrail'de, Türkiye ile iş birliği yapmak isteyen şirket sayısı oldukça fazla. Büyükelçi atama meselesini, Lapid'in Türkiye’ye yönelik ziyaretinde ele alacağız. En kısa sürede Lapid, Türkiye’ye geleceğini aktardı. Tarih henüz belli değil. Lapid iki devletli çözüme sonuna kadar inanan bir siyasetçi. Hamas'ın da hem Ortadoğu hem de Filistin sürecinde bir hakikat veya siyasi bir aktör olduğunu da kendisine ilettik.”

Suriye’de yaşananlar: “Gereğini yapmamız lazım”

Çavuşoğlu’nun açıklamalarına şöyle devam etti:

“Suriye af ilan ediyor. Diğer yandan kabul etmiyoruz diyor. Bu durum, Suriye rejiminin de ayrıca samimiyet testidir. Biraz samimi olmaları lazım. İnsanlar niye dönemiyor? Bu tarz çelişkili ifadeler sebebiyle mevcut rejime güvenip de dönemiyor. Türkiye'ye ilişkin terör riski artmaya başladı. Son günlerde terör saldırıları günden güne artıyor. Türkiye olarak biz, elimiz kolumuz bağlı bir şekilde duramayız. Bize ne zaman saldıracaklar diyerek köşede bekleyemeyiz, gereğini yapmamız lazım.”

ABD büyükelçisinin parti ve miting ziyaretleri: "Haddini aştı"

Çavuşoğlu, ABD büyükelçisinin parti ve miting ziyaretleri hakkında da konuştu ve şunları söyledi:

“Türkiye'de herhangi bir büyükelçi iç siyasete karışamaz. Biliyoruz ki bazı partiler, bazı ülkelerin büyükelçilerine sormadan veya danışmadan herhangi bir şekilde hareket etmiyor. Büyükelçilerin görev sorumlulukları Viyana Sözleşmesi'nde açık bir şekilde yazıyor. Özellikle bir büyükelçinin siyasi taraf tutması gibi bir davranış, Viyana Sözleşmesi'ne aykırı. Büyükelçinin ifadeleri haddini aşan sözlerdir, kasıtlıdır. Biz de yaptığımız bir açıklamayla karşılık verdik. Fakat ayrıca kendisini Bakanlığa çağırarak gereken uyarıları yaptık. Bir büyükelçi kesinlikle haddini aşmamalı.”

Ege’nin silahlandırılması: “Bu işi ileriye götüreceğiz"

Yunanistan’ın, Ege adalarını silahlandırmasıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu,

“Yunanistan'ın 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Anlaşması kapsamında kendisine şartlı olarak verilen adaların statüsünü bozması hukuka aykırı. 1960 yılından beri Yunanistan silahlandırdı. Biz de ‘Eğer vazgeçmezse egemenlik tartışması ortaya çıkar’ dedik, gayet açık ve sarih... Blöf yapmıyoruz, çok ciddiyiz. Yunanistan bu esaslara uymazsa, bu işi biz daha ileri aşamaya götüreceğiz.” açıklamasını yaptı.

Finlandiya ve İsveç’in NATO başvurusu

Son günlerin tartışma konularından biri olan Finlandiya ve İsveç’in NATO başvurusunu da değerlendiren Çavuşoğlu, “Beklentilerimizi ve endişelerimizi kapsayan bir belge vardı. Biz de bunu arkadaşlarımız aracılığıyla yazılı olarak ilettik. Mazeret istemiyoruz, kanıt ve belge istiyoruz. Onlar üye olmak istiyor. Bunu istiyorlarsa gereken adımları atacaklar.” şeklinde konuştu.

Ukrayna-Rusya krizi: “Görüşmeler var”

Rusya - Ukrayna krizine de değinen Çavuşoğlu, şunları aktardı:

“Müzakerelerde durağanlık mevcut. Ukrayna, şu anda müzakereyi durduğunu bildirdi. Mücadele sahada devam ediyor. Öte yandan, uluslararası piyasalara tahıl ürünlerinin çıkması çeşitli sebeplerde dolayı şu an mümkün değil. Bunlardan ilki, güvenlik nedenleri. Bu ürünlere yönelik Rusya'da bir yaptırım yok, fakat gemilere ilişkin sigorta vs. yaptırımlar bulunduğu için bununla ilgili müzakereler devam ediyor. Rusya'ya geçen askeri güçlerin ve Ukrayna'nın elinde bulunan askerlerin takası ile ilgili görüşmeler mevcut. Ateşkes müzakereleri arka planda kaldı. Tam olarak İtalya'nın girişimini bilmiyoruz. İsrail'in de BM’nin de arabuluculuk girişimleri oldu... Afrika Birliği'nin bir çalışması şu an mevcut. Bu tür girişimlerden evvel ilgili kişilerin Türkiye'ye gelmek istediklerini anlıyoruz. Kimseyle rekabet halinde olmadık. Bize, çabaları birleştirebileceğimizi teklif edenlere ilettik. Barış için kim çaba harcarsa o çabalara da biz gereken desteği veririz. İtalya'nın planına ilişkin elimizde somut bir bilgi yok.”

Takas için Türkiye devreye girecek mi?

Esir ve yaralı askerlerin takası konusuna değinen Çavuşoğlu, “Biz yaralı askerlerin oradan çıkarılması işini yapabileceğimizi ilettik. Böyle bir anlaşma yapılmayınca da sonuçta süreç işlemedi. Artık takası kendi aralarında görüşmeye devam ediyorlar.” açıklamasını yaptı.

Ukrayna’daki uçaklar ile ilgili de konuşan Çavuşoğlu, “Orada iki askeri uçak var. Bir problemleri yok, bakımları tamam. Havaalanında da bazı mayınlar mevcut. Ukrayna hava sahasının açılması bu noktada önemli. Bu yapılmadan uçakları tehlikeye atmak istemiyoruz. Oradaki konumlarında da şu an problem görünmüyor.” dedi.

Kabil havalimanı: "Müzakereler devam ediyor"

Kabil Havalimanı ile ilgili açıklamalar yapan Çavuşoğlu, “Elde ettiğimiz bilgilere baktığımızda, orada hizmet sunan bir BAE'li şirket var. O şirkete, yer hizmetlerini verebileceklerine ilişkin bilgi verildi. Biz Katar'la yaptığımız anlaşmanın ardından arkadaşlarımız, Taliban'la müzakereler yaptı. Belli meselelerde anlaşma yapılmıştı. Taliban da şu an müzakereleri sürdürüyor fakat yer hizmetlerini verdik." açıklamalarında bulundu.

Yorumlar (0)