Bakan Çavuşoğlu'ndan 'ABD' açıklaması

Bakan Çavuşoğlu, "Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Yakın çalışma arzumuz var.' ifadelerini kullandı." açıklamasında bulundu. Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin de açıklama yapan Çavuşoğlu, "Rus uzmanlar ülkemizde bulunmayacak. S-400'lerin kontrolü bizde olacak." dedi.

GÜNDEM 31.05.2021, 18:00
Bakan Çavuşoğlu'ndan 'ABD' açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yeni Joe Biden yönetiminin Türkiye ile daha iyi ilişki içinde olma arayışı söz konusu." dedi. Çavuşoğlu, ABD'nin, "S-400 hava savunma sistemlerini kullanmayın." teklifinin kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, Atina'da basın mensuplarının sorularını cevapladı.

"ABD'nin 'daha iyi ilişki' arayışı söz konusu"

"Yeni ABD yönetiminin ülkemiz ile daha iyi ilişki içinde olma arayışına da şahit oluyoruz. Daha iyi diyalog, daha iyi ilişki. Buna genel manada Suriye de dahil. Önümüzdeki süreçte ya ben Washington'a gideceğim ya da Sayın Blinken (ABD Dışişleri Bakanı) Türkiye'ye gelecek. Tarih henüz belli değil."

Çavuşoğlu, Biden yönetiminden beklentileri aktararak, sözde Ermeni Soykırımı açıklamasının iki ülke ilişkilerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

"S-400'ler tamamen Türkiye'nin kontrolünde olacak"

ABD ile Rus menşeli S-400 gerilimi de Çavuşoğlu'nun gündemindeydi.

"S-400 hava savunma sistemleri yüzde 100 bizim kontrolümüzde olacak. Birçok teknisyeni eğitim almak üzere Rusya'ya gönderdik. Rus askeri uzmanları ülkemizde bulunmayacak. Şartlar böyleyken 'kullanmayın' teklifini kabul etmek söz konusu değil."

Seyahat kısıtlamasına da değindi

Çavuşoğlu, Rusya'nın ülkemize yönelik uyguladığı seyahat kısıtlaması ile ilgili de konuştu:

"Rusya bize bu kararın siyasi olmadığını iletti. Uçuş sınırlaması kararının tamamıyla koronavirüs sebebi ile olduğunu dile getiriyorlar. Neticede şimdi rakamlar düştü, umarım yakın zamanda açarlar. Rus turistler açılması yönünde çok baskı yapıyor."

"İnsansız hava araçlarımıza olan talep devam ediyor"

Ülkemizin SİHA ihracatı da gündemdeydi. Çavuşoğlu, konuya ilişkin son durumu anlattı:

"İnsansız hava araçlarına ilişkin tüm dünyadan çok fazla talep var. Polonya ve Romanya hususunda ciddi değişiklik oldu. Bu ürünleri satın alırken belirledikleri NATO ve AB üyesi olma kriterini her iki ülke de değiştirdi."

Avrupa Birliği ile ilişkiler

Haziran ayında gerçekleştirilecek olan AB Liderler Zirvesi'ni anımsatan Dışişleri Bakanı, "Zirveden ne yönde bir karar çıkacağını bilemiyoruz. 'Para verelim, göçü durdurun' gibi bir şey kabul edilemez." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB'den beklentilerinin ise Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi olduğunu bir defa daha yineledi.

Yorumlar (0)