Bakan Çavuşoğlu'ndan 'ABD' açıklaması

Bakan Çavuşoğlu "ABD'nin yalnızca Suriye ve Libya meselesinde değil Doğu Akdeniz'den Karadeniz'e ve Kafkasya'ya kadar çok sayıda alanda bizimle iş birliği yapma arzusunda olduğunu görüyoruz." dedi.

GÜNDEM 09.06.2021, 22:19 10.06.2021, 10:53
Bakan Çavuşoğlu'ndan 'ABD' açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

ABD ile görüşmeler

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Türkiye olarak tabii ki Sayın Cumhurbaşkanımızın Biden ile görüşmesi ön planda fakat bu zirvenin kendisi de çok önemli. Önemli hususlar var. ABD'nin yeni başkanını müttefik ülkelerle tanıştırma konseyi söz konusu. Cumhurbaşkanımızın çok sayıda ikili görüşmesi olacak. Johnson, Macron ve Merkel ile görüşmeler yapılacak.

"İş birliği yapma arzuları var"

ABD ile sorunlar var. Demokratlar görevdeyken başlayan sorunlar Trump döneminde de sürdü. Biden'ın 24 Nisan ile ilgili söylediği sözler de ortada. S-400 meselesi halihazırda devam ediyor. ABD'nin yalnızca Suriye ve Libya meselesinde değil Doğu Akdeniz'den Karadeniz'e ve Kafkasya'ya kadar çok sayıda alanda bizimle iş birliği yapma arzusunda olduğunu görüyoruz. Biden'ın kendisinde de bu var. Bir yandan bu problemleri nasıl çözeceğiz, bir yandan ilişkileri güçlendirebilecek miyiz? Ekonomik alanda da önemli ilişkilerimiz var. Amaçlara ulaşmak için neler yapmamız lazım? Var olan problemlerin çözülmesi için bir bilgi kağıdı kendilerine sunduk.

Türkiye'nin de beklentilerinin karşılanması lazım. Problemler durduğu müddetçe samimi bir biçimde birçok alanda iş birliği yapmamız da çok kolay olmuyor. Tüm alanlarda karşılıklı adımlar atmamız lazım. Cumhurbaşkanımız çok önemli bir görüşme yapacak. Görüşmeden iyi sonuçlar çıkacağını temenni ediyoruz.

"Cumhurbaşkanımız gerekeni söyledi"

Batı medyasında bu hususta çarpıtma haberler var. Cumhurbaşkanımız da dile getirdi, 'Siz garanti verin, sizden de alalım.' Bir tarafın dayatmasıyla bu iş çözüme kavuşmaz. İlla Patriot olması da şart değil. ABD, Patriot hususunda garanti vermiyorsa diğer müttefiklerimizden de biz pekala hava savunma sistemi satın alabiliriz.



İsrail ile ilişkiler

İlişkilerin normal bir şekilde devam ettirilebilmesi için İsrail'in saldırgan politikalardan vazgeçmesi gerekiyor."

Yorumlar (0)