Bakan Çavuşoğlu: “Afganistan’daki taraflarla diyaloğumuz sürüyor” 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan süreci hakkında atılan adımları anlattı, “Biz, tüm taraflarla diyaloğumuzu sürdürüyoruz.” şeklinde son gelişmeleri özetledi. 

GÜNDEM 17.08.2021, 13:41
Bakan Çavuşoğlu: “Afganistan’daki taraflarla diyaloğumuz sürüyor” 

Taliban’ın kısa sürede başkent Kabil’e girmesi ve yönetimi ele almasıyla vuku bulan çalkantılı durumlar, dünyadaki pek çok ülkeyi harekete geçirdi. Bu süreçte Türkiye ile Afganistan arasındaki görüşmeler, Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülmeye başlandı. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Taliban’ın ilerleyişi karşısında ortaya çıkan süreç ve atılan adımlar hakkında basın açıklamasında bulundu. Çavuşoğlu, Ürdünlü mevkidaşı Eymen es Safedi ile Ürdün’deki ikili temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin büyük bir boşluk yarattığını söyleyerek konuşmasına başladı. 

“Taliban, yönetimi ‘de facto’ olarak ele geçirdi” 

Çavuşoğlu: “Taliban, Kabil’e girerek ülke yönetimini ‘de facto’ (fiilen) ele geçirdi. Şu anda ülkenin sakinleşmesi gerekiyor. Şu ana kadar Taliban’ın verdiği mesajları olumlu karşıladığımızı belirtirim. Gerek yabancılara gerekse diplomatik misyonlara gerekse kendi halklarına yönelik açıklamalarına karşı olumluyuz. Umarı bunları eylemlerinde de görürüz. Biz Türkiye olarak kardeş Afganistan’ın ekonomik kalkınmasını, barışını, istikrarını ve huzurunu desteklemeye devam edeceğiz.” 



“Diyaloğumuz devam ediyor” 

Çavuşoğlu: “Biz, Afganistan’daki tüm taraflarla diyaloğumuzu sürdürüyoruz. Yalnız Taliban ile değil Abdullah Abdullah, Hamid Karzai gibi önemli isimlerle de görüşüyoruz. Şu anda Afganistan hükümeti tarafı da Taliban ile görüşmek için gerekli çalışmaları yapıyor” 

“Hep birlikte çalışmaya hazırız” 

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi de Afganistan olayları hakkında şunları söyledi: “Afganistan’daki olayların istenmeyen bir yöne evrilmemesi için hep birlikte çalışmaya hazırız. Olaylar, hızlı şekilde ilerliyor. Ülkedeki istikrar, uzlaşı ve güvenlik hükümetinin kurulması ve olayların istenmeyen bir yöne doğru gitmesini engellemekten yanayız.” 



Suriye meselesi hakkında 

Safedi: “Suriyelileri ağırlama konusunda yalnızca bölge ülkelerine yüklenmek olmaz. Suriyeli mültecilere yeterli koşulları sağlayabilmek için uluslararası toplumun komşu ülkelere yönelik sorumluluğunu üstlenmesi gerekir. Türkiye, en fazla Suriyeliyi ağırlayan ülke konumundadır.” 

Yeni bir ekonomik iş birliğinin kapıları açıldı 

Dışişleri Bakanı Safedi, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının beklenen verimi vermediğini ve ekonomik iş birliğini güçlendirmek amacıyla yeni bir iş birliği anlaşmasının onaylandığını belirtti. 

Yorumlar (0)