Bakan Bozdağ'dan 'süresiz nafaka' açıklaması

Bekir Bozdağ, süresiz nafakaya dair, "An itibarıyla Adalet Bakanlığı bu problemi görüyor, Türkiye'nin böyle bir problemi var. Bu problem ile ilgili faaliyetlerimiz var. An itibarıyla önceliklerimiz arasında bu probleme dair adım atmak yok." dedi.

GÜNDEM 12.04.2022, 01:26
Bakan Bozdağ'dan 'süresiz nafaka' açıklaması

Adalet Bakanı Bozdağ, katıldığı bir televizyon programında, gündeme dair değerlendirmeler yaptı.

"2021'de 30 bin boşanma davasında nafaka kararı verildi"

Süresiz nafakaya ilişkin soru sorulması üzerine Bakan Bozdağ, Adalet Bakanlığı'nın uzun bir süredir gündeminde olan bu hususun çok tartışıldığını dile getirdi.

Nafakanın 1988 yılına değin süreli olduğunu, bahse konu dönemin ardından yapılan değişiklikle nafakanın süresiz istenebileceğinin Medeni Kanun'da geçtiğini anımsatan Bozdağ, bu alandaki Yargıtay içtihadının altını çizdi.

Anayasa Mahkemesi'nin de bu durumun Anayasa'ya aykırı olmadığı yönünde hükümde bulunduğunu dile getiren Bozdağ, 'içtihat değişikliği ile süresiz nafaka süreli bir hale dönüşebilir' demenin 'tüm bunlardan habersiz olma veyahut da haberi olmasına rağmen farklı bir şekilde yorumlama' manasına geldiğine işaret etti.

Bakan Bozdağ, geçtiğimiz sene 279 bin 700 boşanma davasının açıldığını, bunlardan 180 bininin boşanmayla sonuçlandığını, 30 binlik kısmında ise nafaka ödenmesine karar verildiğini kaydetti.

Sosyal devlet ilkesi çerçevesinde hareket edilmesi ve toplumda meydana gelen problemin büyüklüğünün ölçülmesi gerektiğini söyleyen Bozdağ, tüm bunların değerlendirildiğini belirtti.

"Önceliklerimiz arasında değil"

Bakanlığa getirilmesinin ardından hususun basında yer aldığını hatırlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Bakanlık tarafından basına bilgi verilmiş gibi haberler yer aldı. Böyle bir şey asla mevzubahis değil. Bu hususta haksızca eleştirildik. An itibarıyla Adalet Bakanlığı bu problemi görüyor, Türkiye'nin böyle bir problemi var. Bu problem ile ilgili faaliyetlerimiz var. An itibarıyla önceliklerimiz arasında bu probleme dair adım atmak yok. Önceliklerimiz arasında olmadığını söyleyebilirim."

Bozdağ, an itibarıyla problemin dengelenmediğini, çözüm için vakte gereksinim olduğunu bildirdi.

"Kimsenin vicdanı kabul etmez"

"Bir ay kadar evli kalınıyor ve uzun süre nafaka ödeniyor." şeklinde tartışmaların anımsatılması üzerine Bozdağ, "Bunu hiç doğru görmüyorum. Bunun hakkaniyete uygun ve adil olması son derece kıymetli. Bu hususlarda hazırlıklarımız var ve an itibarıyla da devam ediyor. Biraz daha zamana ihtiyacımız var." yorumunda bulundu. 

"Bir gün evli olan ömür boyunca nafakayı hiç kimsenin vicdanı kabul etmez. Bu durumu haklı gören bir kişinin olduğunu da sanmıyorum." diyen Bozdağ, evliliklerini sonlandıran çiftlerin, nafaka üzerinden hareket ettiğini zannetmediğini de sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)