Bakan Bozdağ açıkladı: Davalı hekimlerin cezasını devlet ödeyecek

Adalet Bakanı Bozdağ, sağlık çalışanlarının şiddetten korunması amacıyla hazırlanan yeni paketin detaylarını açıkladı. Bozdağ, tazminat gerektiren durumlarda ücretin devlet tarafından karşılanacağını duyururken bundan sonra hekimlerin kendilerinden emin şekilde teşhis ve tedavi yapabileceklerini ifade etti. 

GÜNDEM 07.03.2022, 10:24 07.03.2022, 17:18
Bakan Bozdağ açıkladı: Davalı hekimlerin cezasını devlet ödeyecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, son dönemlerde artış gösteren sağlık çalışanlarına karşı şiddetin önlenmesi hakkında yeni paket hazırlandığını duyurdu. Düzenlemenin detaylarını anlatan Bozdağ, yasa değişikliği hakkındaki soruları da yanıtladı. “Hekimler de hakimler gibi korunacak.” ifadelerini kullanan Bozdağ’a sorulan ilk soru, yeni paketin detayları oldu.

Bekir Bozdağ’ın ise cevabı şu yönde oldu: “Bildiğiniz üzere hakimler, hürriyetlerimiz ve haklarımız konusunda yetkili karar mercileri. Haklarımızı yasal yollarla almamız için çalışıyorlar ve adalet dağıtıyorlar. Bu sebeple de kendilerinin her türlü baskıdan uzak kalması gerekmektedir. Ancak bu şekilde tarafsız karar alabilirler. Bu konuda hakimler için belirli güvence kanunları var. Örneğin hakime açılmak istenen tazminat davasının hakime değil de devlete açılması ve bir ceza ödenecek olması halinde bunu devletin ödemesi gibi. Ancak hakim görevini gerçekten kötüye kullandıysa o halde rücu imkanı doğuyor. Bu kararı da HSK veriyor. Hekimler de bizlerin yaşam hakkını ve sağlığını korumakla görevli. Hayatlarımız hakkında önemli görevleri icra ediyorlar. Hekimler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanları eğer yanlış karar vermekten şüphe duyarsa ya da farklı baskılara maruz kalırsa yanlış karar alma ihtimali doğuyor. Biz buna izin vermeyeceğiz. Hekimler ve sağlık çalışanları, en doğru kararları alarak kararları konusunda cesur davranmalıdırlar.”



“Hekimler, tedavilerde çekingen davranıyor”

“Hekimlerimiz, hastalığın teşhisinde ve tedavisinde çekingen davranabiliyor. Bunun sebebi de özellikle hasta ve hasta yakınları tarafından yapılan baskılar ve zamanla şiddete dönüşen eylemlerdir. Bugün Sağlık Bakanlığı verilerine baktığımızda riskli branşların, özellikle de cerrahi alanların TUS’ta çok tercih edilmediğini görüyoruz. Bunu sebebi de hekimlere açılan tazminat davalarında artış yaşanmasıdır. Hekimlerimizin ve diğer sağlık çalışanlarımızın tazminat baskısı altında olmadan, kendinden emin şekilde çalışmaları vatandaşlarımızın yararınadır. Bu kapsamda artık hekimler de hakimler gibi güvence altındadır. Ancak hekimlerin gerçekten hata yapması ve görevini kötüye kullanması halinde rücu hakkı doğacak ve buna da Sağlık Bakanlığı Kurulu karar verecek. Öte yandan vatandaşlarımızın tazminat haklarına el koymuyoruz. Tazminatın ödenmesi gereken durumda devlet bu tazminatı ödeyecek.”

“Hekimler şiddete karşı korunacak”

“Hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarımızı şiddete karşı korumada tarihi bir adım atıyoruz. Düzenlemelerimiz, amaçlarımıza hizmet ediyor. Bazı aksaklıklar olduğunu görüyoruz. Bunları gidermek için de tutuklama sebebi sayılan halleri CMK kataloğuna alıyoruz. Hakimler ve savcıların ceza uygulamasında bu kataloğa baktığını biliyoruz. Biz de bu yenilikle birlikte ceza durumlarında değişikliğe gidiyoruz. Bundan sonra bu konuda ihmal yaşanmayacağını dile getiriyoruz.”

Yorumlar (0)