Bakan Bilgin'den asgari ücret, memur maaşı ve EYT açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, katıldığı bir televizyon programında merak edilen konulara açıklık getirdi. Açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarının bilimsel dayanaktan yoksun olduğunu kaydeden Bilgin, "Asgari ücret, ortalama ücrete mi dönüşüyor?" sorusuna cevap verdi. Bilgin, memur maaşlarına yapılacak zam ve EYT konusu hakkında da konuştu.

GÜNDEM 24.12.2022, 01:35 25.12.2022, 12:06 Hakan Öksüz
Bakan Bilgin'den asgari ücret, memur maaşı ve EYT açıklaması

Bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, merak edilen konulara açıklık getirdi. Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Bilgin, asgari ücretle ilgili eleştirileri yanıtladı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın, "Asgari ücret 9 bin liranın altında olmamalı." şeklindeki açıklaması hatırlatılan Bakan Bilgin, "Sendikaların, yapılan zamlarla ilgili memnuniyet belirtmesi kolay değil. Zaman zaman söylüyorlar ancak sık olmuyor." dedi.

"Açlık ve yoksulluk sınırı araştırmaları, bilimsel değil"

Açlık sınırının Türk-İş'e göre 7 bin 785 lira olarak açıklandığını anımsatan Bilgin, "Bu sınırı kendileri tespit etti. Bunun için Kemal Tahir'in bir tabirini kullanmak istiyorum. Yürür gezer yalanlar. Yani birisi bir şey söyleyince ve söylenen o şey sık sık tekrarlanınca sanki doğruymuş gibi bir algı oluşuyor. Sendikalar, bu tür sınırları ortaya koyarken kendi iddialarını güçlendirmek istiyorlar. Bu gayet kabul edilebilir bir şey ancak bu keyfi araştırmalar, gerçeklik algısını tahrip edince sorun başlıyor. Söz konusu açlık sınırı araştırması, bilimsel temellere dayanmayan bir çalışma türüdür. Bunu onlara da söyledim. Yalnızca Türk-İş'in değil, diğer kurumların bu tür çalışmaları da böyledir. Yoksulluk sınırını 25 bin lira olarak belirlemişler ama bu kadar ücreti zaten kim alıyor?" ifadelerini kullandı.

"Üç büyük kentin ve Türkiye genelinin beklentileri farklıydı"

Asgari ücret zammının kamuoyunda farklı yansımaları olduğunu kaydeden Bilgin, "İşçi ve sokaktaki insan aynı düşünmüyor. Beklentiler farklılaşıyor. Üç büyük kentte yapılan çalışmalarda 8 bin liradan yüksek bir rakam istendi. Türkiye ortalaması ise 7 bin 600 lira civarındaydı. Sendikalarla görüştük ve talepleri aldık. Açlık ve yoksulluk sınırı gibi araştırmaların bilimsel dayanağı olmadığını söylemiştim. Yani Ankara'da 15 marketin fiyatlarının ortalamasını alarak bunu Türkiye'ye dayatmak doğru mu? Buna şiddetle karşı çıkıyorum. 8 bin 500 lira, günümüzün şartlarında verilebilecek bir tutardır." dedi.

"Asgari ücretin ortalama ücrete dönüşe tehlikesi yok"

"Asgari ücret, ortalama ücrete mi dönüşüyor? Böyle bir tehlike var mı?" sorusuna da yanıt veren Bakan Bilgin, "Rakamları takip ediyoruz, böyle bir tehlike söz konusu değil. Asgari ücrete gelen yüksek zamların ardından daha yüksek gelir grubundaki reel ücretler yüzde 100 değil, yüzde 60-80 civarında artıyor. Enflasyon canavarının engellenmesi halinde bu sorunlar konuşulmayacaktır. 2023 sonunda enflasyonun yüzde 20 bandına düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu düşüşle birlikte asgari ücret zammının pozitif etkileri daha net görülecek." diye konuştu.

Memur maaşlarına ne kadar zam yapılacak?

Memur maaşlarında yapılacak artışa ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Bilgin, "Kamu Toplu Sözleşmesinde bazı maddelerin altına imza attık. Memur maaşlarında enflasyonun üzerinde artışa gidilecek. Enflasyon, bu ay itibarıyla düşüşe geçecek. Şunu da hatırlatayım. Enflasyon, fiyat artış hızındaki eğilimi ifade eder. Dolayısıyla 'enflasyon eşittir fiyat artışı' düşüncesi doğru değil. Alım gücünün iyileştirilmesi hedefiyle maaşlara zamlar yapılacak. Bütün oranlar belirlenince en düşük emekli maaşı da ortaya çıkacak." vurgusunu yaptı.

EYT sorularına yanıt verdi

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusu hakkında da konuşan Bilgin, "Teknik çalışmalar sona erdi. Prim gün sayısını söyleyerek 'eksik gün için borçlanma' ile ilgili birçok soru geliyor. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe girmişsen, ne kadar borçlanırsan borçlan. EYT, bu kişileri kapsamıyor. Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızda da aynı kafa karışıklığı mevcut. Prim günlerini tamamlayarak emekli olmak istiyorlar. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girenler için EYT geçerli. EYT düzenlemesi çıkınca süreç içinde bundan yararlanabilecek kişi sayısı yaklaşık 5 milyon 700 bin olacak." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)