Bakan Akar’dan Yunanistan’a ‘silahlanma yarışı’ tepkisi

MSB Bakanı Hulusi Akar, “Bir silahlanma yarışı ki tutturmuş gidiyorlar. Silah, uçak ve araç gereç alıyorlar. Üç-beş tane kullanılan uçakla bütün güç dengelerinin değişmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.” şeklinde konuştu.

GÜNDEM 27.07.2021, 11:48 28.07.2021, 09:02
Bakan Akar’dan Yunanistan’a ‘silahlanma yarışı’ tepkisi

MSB Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Orgeneral Ümit Dündar ile 2’inci Ordu İleri Komuta Yeri’nde dün yapmış olduğu denetim ve incelemeler dahilinde harekat merkezine ziyarette bulundu, 6’ıncı Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı Esas Komuta Yeri’nde görevli personelle de bir araya geldi.

Burada Akar, savunma ve güvenlik konularına değindi ve Fransa’dan Yunanistan’ın almış olduğu 18 Rafale uçağıyla Yunan yetkililerin son zamanlardaki söylemlerini değerlendirdi.

“Saldırgan söylemlerinden bir türlü vazgeçmedi”

Akdeniz, Ege ve Kıbrıs’ta hak, menfaat ve alakaların korunması amacıyla kendilerine düşen görevleri kararlılıkla yerine getirmeyi sürdürdüklerini kaydeden Akar, “Yapılmış olan anlaşmalar neticesinde huzur, barış, diyalog içerisinde sorunlara siyasal çözümler bulunmasından yana olduğumuzu Yunan komşularımıza her fırsatta dile getiriyoruz. Yunan komşularımız saldırgan söylemler ve provokatif açıklamalardan bir türlü vazgeçmiyor, vazgeçmedi.” şeklinde konuştu.

“Bunları kabul etmek mümkün değil”

Türkiye’nin diyalog, hukuk ve iyi komşuluk ilişkilerinden yana olduğunu söyleyen Akar, “Samimi bir şekilde söylüyoruz bunu. Bir yanda Paris Antlaşmaları öte yanda Lozan Antlaşması söz konusu. Yunan komşularımız bunu bile göz ardı etmeye çabalıyor. Bunu kabul edemeyiz. Anlaşmalarla gayri askeri statüde bulunan adalar söz konusu. Bu anlaşmayı taraflar gerçekleştirmiş ve, “Adalar silahlandırılamaz, gayri askeri statüde olacak” bunlar demiş, bu konuda mutabık olmuşuz. Şimdi bunlar silahlandırılıyor. ‘Tehdit var’ diyorlar. Asla tehdit gibi bir durum söz konusu değil. Şu anda Türkiye’nin Yunanistan’a karşı bir saldırgan tutumu yok. Biz uluslararası anlaşmalar, teamüller ve hukuk diyoruz. Ancak her zaman provokatif açıklamalarla birlikte barışçıl yaklaşımımız ters yüz ediliyor.” şeklinde konuştu.

“Bir silahlandırma yarışı tutturulmuş gidiyor”

Yunanistan’ın son zamanlardaki silahlanma politikalarına eleştiride bulunan Akar, şu ifadeleri paylaştı:

“Bir silahlandırma yarışı var tutturmuş gidiyorlar. Silah, uçak ve araç gereçler alıyorlar. 3-5 kullanılan uçakla güç dengelerini değiştirmeye çabalamak söz konusu değil. Yani Yunan komşularımızın saldırgan çözümlerle değil, siyasal, barışa yönelik çözümler için çaba sarfetmelerini bekliyoruz. Bir yandan biz istişari görüşmeleri gerçekleştirirken öte yandan NATO’da ayrıştırma usulleri görüşmeleri gerçekleştiriyoruz. Bununla beraber güven arttırıcı önlemler dahilinde iki tanesi Ankara’da, iki tanesi ise Atina’da olmak üzere üç toplantı gerçekleştirdik. Ankara’da dördüncü toplantının yapılması amacıyla kendilerini samimice davet ediyoruz. Yunan komşularımızın barışçıl çözümlere destek vermelerini ve bu haliyle Akdeniz ve Ege’nin barış denizi olmasını ve tarafların refahına katkı sunmasını bekliyoruz. Yoksa bu kadar borcun altında olan Yunanistan’ın ilave harcamalarla halkının refahını indirmesi gibi bir durum söz konusu değil. Biz çünkü, ülke halklarının iyi bir komşulukla, barış ve refah içerisinde yaşamalarını istiyoruz. Bütün çabamız bunun içindir.”

“Bir oldubittiye izin vermeyeceğiz”

Yunanistan’ın yayımlamış olduğu NAVTEX’lere dair ise Akar, “Turizm zamanında, bayramlarda, milli günlerde bir şekilde tatbikat yapılmamasına ilişkin mutabık kalmamıza karşın Yunan komşularımız maalesef bunu da göz ardı edip ihlalde bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ‘iyi komşuluk’, ‘uluslararası hukuk’ ve ‘barış’ söylemlerinin bir zafiyet olarak örülmemesi gerektiğini söyleyen Akar, şu ifadeleri kullandı:

“Ege’de Doğu Akdeniz’deki ve Kıbrıs’ta hem bizim hem de kardeşlerimizin menfaatlerini ve haklarını korumak konusunda ısrarcıyız. Buna ilişkin yapılması gereken her ne varsa kararlılıkla ve azimle yaptık, yapmayı da sürdüreceğiz. Kimsenin bundan tereddüdü olmasın. Bir oldubittiye müsaade etmeyeceğimizi herkesin bilmesi gerek. Şimdiye dek haklarımızı çiğnetmedik, bundan sonrası için de çiğnetmemekte kararlıyız. Yalnızca bunu biz değil, Yunanistan’daki emekli askerlerin, akademisyenlerin, emekli askerlerin ve diplomatların söylediklerini görüyoruz. Yunan yöneticilerce bunun görülmesini ve tavırlarını da buna göre belirlemelerini istiyoruz.”

’50 yıldır denenen yollarla çözüm inşa edilmez’

Kıbrıs konusuna ilişkin ise Bakan Akar, “50 yıldan beri denenen yollarla çözüme ulaşılamadığı görülüyor. GKRY Annan Planı’nı reddeden bir toplum. Gelinen noktada tekrar aynı yerde zaman kaybetmek anlamsız. Konuya ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti kararını verdi. Bağımsız, egemen iki devlet. Herkesin bunu özümsemesi ve sindirmesi gerek.” şeklinde konuştu.

Bakan Akar ayrıca, hidrokarbon başta olmak üzere bütün zenginliklerin hakça ve eşitçe bölüşülmesinin de önemine vurgu yaparak, “Kıbrıs’ta Türkiye Cumhuriyeti’ni Türkü yok sayarak bir yere ulaşamazsınız. Türkiye anlaşmalarla garantör bir devlettir. Öteki garantörler ne yapıp yapmaz kendileri bilir ancak bizler garantör olarak sorumluluklarımızı ve haklarımızı korumakta şimdiye dek olduğu gibi bundan sonrası için de kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)