Bakan Akar: “Montrö Sözleşmesi’nin uygulanmasından yanayız”

Milli Savunma Bakanı Akar, Rusya-Ukrayna gerginliği konusunda “yakından takip” mesajı verdi: “Askeri hareketliliği izliyoruz ve basındaki haberleri takip ediyoruz. Haberlerin ihtiyatla değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz çünkü yayınlanan pek çok yalan haber mevcut. Yalan haberler, istenmeyen durumların oluşmasına sebebiyet verebilir.” Irak’ta merkezi ve bölgesel yönetimlerle görüştüğünü de aktaran Hulusi Akar, “terörle mücadele” mesajını yineledi. 

GÜNDEM 20.02.2022, 11:58 20.02.2022, 12:11
Bakan Akar: “Montrö Sözleşmesi’nin uygulanmasından yanayız”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 58’inci Münih Güvenlik Konferansı’na katılmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. NATO Savunma Bakanları ile Brüksel’de toplantı yaptıklarını ve sonrasında Almanya’ya geçtiğini aktaran Hulusi Akar, burada hem Türkiye’nin hem bölgenin hem de kalan pek çok ülkenin savunma ve güvenlik konularında görüşme gerçekleştirildiğini dile getirdi. Hem heyet olarak hem de ikili olarak görüşme kaydettiklerini aktaran Bakan Akar, savunma Politikaları ve İnovasyon Forumu’nda yaptığı konuşmayı da hatırlattı. 

“Teröre karşı mücadelede tek yürek olmalıyız” 

Hulusi Akar, gazetecilere verdiği demeçte şunları aktardı: “Irak’ta merkezi ve bölgesel yönetimle görüşmeler gerçekleştirdik. Teröre karşı birlik olmamız gerektiğiniz, mücadelemizi anlattık. Terör örgütlerini bölgeden temizlemek konusunda mutabık kaldık. PKK, YPG, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleriyle yaptığımız mücadeleyi hem Irak’taki yönetimlere hem de buradaki ülke temsilcilerine aktardık. Dost ve müttefik ülkelerden beklentilerimizi dile getirdik. Ülkemizin yoğun bir dönemden geçtiğini, sınır ötesinde ve ülke içinde vatandaşımızın hak ve menfaatlerini korumak için verdiğimiz çabaları ifade ettik.” 

“Terör koridorunu Mehmetçiğimizle parçaladık” 

“Ülkemiz, cumhuriyet tarihinin en yoğun dönemlerinden birini yaşıyor. Kuzey Suriye’de ve Kuzey Irak’ta geçtiğimiz dönemlerde teröristler tarafından oluşturulan terör koridorunu Mehmetçiğimizin fedakarlığıyla parçaladık. Askerlerimiz, kendilerine verilen görevleri en üst düzey başarıyla yerine getiriyor. Tüm operasyonlarımızda milli ve yerli teçhizatlarımızı kullanmaya özen gösteriyoruz. Bu kapsamda savunma sanayimizde önemli adımlar atıldı. Savunmamızdaki millilik ve yerlilik oranı yüzde 80’i buldu. Üniversiteler, özel sektör, kamu ve vakıflar iş birliği içinde teçhizat üretimindeler. Çok yakında daha güzel ve başarılı sonuçlar alacağız.” 



“Irak’taki görüşmelerimizde olumlu seyir hakimdi” 

Bir gazeteci, “IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile yaptığınız görüşmelerin yansımalarını sahada görebilecek miyiz?” şeklinde soru yöneltince Bakan Akar, şu cevabı verdi: “Ülkemiz, tüm ülkelerin sınırlarına, egemenliğine ve bağımsızlığına saygılıdır. Bununla birlikte sınır ötesinde en son terörist de etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemizi devam ettireceğiz. Bizim sınır ötesi operasyonlarımız, komşularımıza saygısızlık olarak nitelendirilmesin. Biz hem kendimiz için hem de komşularımız için sükuneti, nizamı ve barışı sağlamaktan yanayız. Bu sebeple Irak’taki merkezi ve bölgesel yönetim liderleriyle yaptığımız görüşmelerde de olumlu seyir hakimdi.” 

“Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeleri yakından izliyoruz” 

Rusya-Ukrayna arasındaki gerginlik hakkında soru sorulması üzerine Bakan Akar’ın cevabı, “Sayın Cumhurbaşkanımız bir süre önce Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştü. Biz de Ukraynalı mevkidaşlarımızla olumlu görüşmeler kaydettik. İki ülke arasındaki gelişmeleri yakından izliyoruz. Askeri hareketliliği net şekilde görüyoruz. Ancak bu konuda basında çıkan haberlere baktığımızda dezenformasyonları, yalan haberleri okuyoruz. Bunlara karşı ihtiyatlı yaklaşılmalıdır. Ülkemiz, NATO içindeki tüm sorumluluklarını yerine getirmektedir. Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerde refah, güven ve huzurun sürmesi bizim isteğimizdir. Montrö Sözleşmesi’nin getirdiği düzenin tüm taraf ülkeler için faydalı olduğunu, görüşmelerimizde sık sık dile getirdik.” şeklinde oldu. 

“Lambrecht ile görüşmemiz samimi havadaydı” 

Bir gazeteci, Almanya Savunma Bakanı görevine getirilen Christine Lambrecht ile görüşmeleri konusunda soru yöneltince Bakan Akar da şu yanıtı verdi: “Sayın Lambrecht ile görüşmemiz yapıcı, olumlu ve samimi havada gerçekleşti. Görüşmemizin NATO ittifakına ve ülkelerimize olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.”  



Akar, 4 günde 19 görüşme gerçekleştirdi 

Hulusi Akar, Brüksel’de başlayan ve Almanya’da devam eden yoğun mesaisinde 4 günde 19 görüşme gerçekleştirdi. NATO Karagahı’ndaki toplantıların yanı sıra Hollanda, Bulgaristan, İspanya, ABD, Kuzey Makedonya, Estonya, Letonya, Romanya ve İngiltere Savunma Bakanları ile bir araya gelindi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile toplantı yapan Hulusi Akar, Yunanistan ile gerilim yaşanan bu dönemde Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotpoulos ile de spontane bir görüşme yaptı. Bakan Akar bu görüşmeyi “olumlu” olarak değerlendirdi.  

İkili görüşmeler ön plandaydı 

Bakan Hulusi Akar, Münih’te pe çok ikili görüşmeye imza attı. Burada Irak, Almanya, Somali ile ikili görüşmeler gerçekleştiren Akar, sonrasında Türkiye’ye dönüş yaptı. 

Yorumlar (0)