Bakan Akar M4'te ortak devriye için tarih verdi!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "İdlib Mutabakatı kapsamında 15 Mart’tan itibaren M4 karayolunda ortak devriyelere başlayacağız. Kara yolu boyunca tesis edilecek güvenli koridorun usul ve esasları üzerinde çalışmaya başladık." açıklamasında bulundu. 

GÜNDEM 07.03.2020, 10:19
Bakan Akar M4'te ortak devriye için tarih verdi!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib Mutabakatı'na ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Akar, İdlib’de dünyanın sessiz kaldığı insanlık dramını sonlandırmak amacıyla Türkiye tarafından yoğun çaba harcandığını kaydetti. 

Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nin 51’inci maddesinde bulunan "meşru müdafaa hakkı" ile Adana, Astana ve Soçi mutabakatları kapsamında ateşkesi sağlamak, göçü engellemek, bölgede mevcut olan insanlık dramını sonlandırarak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının, halkın ve hudutların güvenliğini sağlamak amacıyla İdlib’deki faaliyetleri yerine getirdiklerini kaydeden Akar, "Karşılıklı mutabakatlardan doğan tüm sorumluluklarımızı garantör ülke olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yerine getirdik, getirmeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Bölgeye barış ve istikrarın getirilmesini amaçlıyoruz"

Akar, 27 Şubat günü hain saldırının ardından başlatılan Bahar Kalkanı Harekâtı dâhilinde birçok hedefin etkisiz hale getirildiğini belirterek, "Akan kanın durdurulmasını, bölgeye barış, huzur ve istikrarın bir an önce getirilmesini amaçlıyoruz. Bu konuda da son derece kararlıyız." diye konuştu. 

"İnsanlık dramına sebep olan saldırıların durdurulması sağlandı"

Türkiye ile Rusya arasındaki yapıcı iş birliğinin sürdüğüne dikkat çeken Akar, şu ifadeleri kullandı:

"5 Mart’ta Moskova’da imzalanan mutabakatla ateşkes sağlandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, barışa giden yolda İdlib’de siyasi çözümle ilgili önemli bir adım atıldı. Bu ateşkesle rejimin ülkemizin ve bölgenin güvenliğini tehlikeye atan ve insanlık dramına sebep olan saldırılarını durdurması sağlandı." 

"15 Mart’tan itibaren devriyelere başlayacağız"

Akar, M4 karayolunda ortak devriye için tarih vererek, "Mutabakat kapsamında 15 Mart’tan itibaren M4 karayolunda ortak devriyelere başlayacağız. Kara yolu boyunca tesis edilecek güvenli koridorun usul ve esasları üzerinde çalışmaya başladık. Bu kapsamda hafta başında bir Rus askeri heyeti Ankara’ya gelecek. Beklentimiz, ateşkesin kalıcı olması, akan kanın durdurulması, yüzde 81’i kadın ve çocuk olan, yerlerinden, yurtlarından edilen 1 milyonun üzerinde masum insanın dönüşleri için ortamın sağlanmasıdır." açıklamasını yaptı. 

"Ateşkes ihlaline karşı caydırıcı bir güç olmaya devam edeceğiz"

Bölgede barış ve istikrarın hakim olması için çaba göstermeyi sürdüreceklerini kaydeden Akar, "Ateşkes ihlaline karşı caydırıcı bir güç olmaya devam edeceğiz. Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana herhangi bir ihlal söz konusu olmadı. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ayrıca birliklerimize, gözlem noktalarımıza ve mevzilerimize yapılacak saldırılara karşı meşru müdafaa kapsamında en şiddetli karşılığı tereddüt etmeden vereceğimizi de herkesin bilmesini isteriz." diye konuştu. 

"Dışarıdan uzman çavuş alınmayacak"

Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terörle mücadele, hudut güvenliğinin yanı sıra yurt içi ve dışındaki faaliyetlerini başarıyla devam ettirdiğini vurgulayarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) etkinlik, güvenlik ve saygınlığının daha da artırılmasına yönelik çalışmaların da sürdüğünü ifade etti.

"Başarılı olanların uzman erbaşlığa geçişi sağlanacak"

Personel temini konusuna önem verdiklerini aktaran Akar, "Uzman çavuşluğun daha etkin, güçlü olması için dışarıdan uzman çavuş alınmayacak. Daha önce temin edilen sözleşmeli erbaş ve erlerden gerekli kriterleri sağlayan ve başarılı olanların uzman erbaşlığa geçişi sağlanacaktır." dedi. 

Milli Savunma Bakanı Akar, sözlerine şöyle son verdi:

"Ülkemizin ve asil milletimizin egemenlik ve bağımsızlığı için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyor, hayatta olan gazilerimize, şehit ve gazilerimizin kıymetli ailelerine, asil ve vefakar milletimize saygı ve şükranlarımı sunuyorum. İdlib başta olmak üzere karada, denizde ve havada yurt içinde ve sınır ötesinde zorlu hava ve arazi şartlarında görevlerini büyük bir kahramanlık ve fedakarlıkla yürüten kahraman silah ve mesai arkadaşlarıma da sağlık, esenlik içinde kazasız, belasız, hayırlı, başarılı görevler dilerim." 

Yorumlar (0)