Bakan Akar: İdlib'e ilave birlikler gönderiyoruz!

Milli Savunma Bakanı Akar, İdlib'de yaşanan son gelişmelere ilişkin, "Ateşkesi sağlamak ve kalıcı kılmak için ilave birlikler gönderiyoruz, alanı kontrol edeceğiz. Radikaller dahil ateşkese uymayanlara karşı zor kullanılacak, her türlü tedbir alınacaktır." dedi.

GÜNDEM 13.02.2020, 15:04 13.02.2020, 15:35
Bakan Akar: İdlib'e ilave birlikler gönderiyoruz!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı için Belçika’nın başkenti Brüksel'e geldi. Bakan Akar, basın mensuplarının İdlib'de yaşanan son gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı. 

Akar, İdlib meselesinin de görüşüldüğü ana oturumda, Türkiye’nin görüş ve beklentilerini NATO yetkilileri ve müttefik ülkelerin savunma bakanları ile paylaşabildiklerini kaydetti. 

Ekim ayında gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'ndan itibaren İdlib'deki mevcut durumun olumsuz yönde geliştiğini belirten Akar, 4 milyon Suriyelinin yaşadığı bölgede Türkiye’nin garantör devletlerden biri olduğuna dikkat çekti. 

"Rejim ateşkeslere rağmen hava ve kara saldırılarını sürdürüyor"

Akar, ateşkesin sağlanması, göçün engellenmesi ve akan kanın sona ermesi için çaba harcadıklarını vurgulayarak, Beşşar Esed rejimi unsurlarının bugüne kadar ilan edilen dört ateşkese rağmen hava ve karadan saldırılarını sürdürdüğünü ve bu saldırıların şiddetlendiğini aktardı. 

"1 milyon Suriyeli Türkiye'ye doğru yöneldi"

Rejim tarafından düzenlenen saldırıların radikalleşmeyi ve göçü de artırdığını kaydeden Akar, yaklaşık 1 milyon Suriyelinin evlerinden ve yurtlarından kaçarak ağır kış koşulları altında rejim bölgesine doğru değil, kendilerini güvende hissettikleri Türkiye'ye doğru yöneldiğini ifade etti. 

"Ateşkese uymayanlara karşı zor kullanılacak"

Akar, bu insani trajediye dünyanın gözlerini kapatmaması gerektiğini belirterek Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bölgede bulunan gözlem noktalarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Ateşkesi sağlamak ve kalıcı kılmak için ilave birlikler gönderiyoruz, alanı kontrol edeceğiz. Radikaller dahil ateşkese uymayanlara karşı zor kullanılacak, her türlü tedbir alınacaktır. Takviye edilen gözlem noktalarımız sahadaki durumun gözlenmesinde önemli rol oynamaya devam edecek."

"Kalıcı ateşkes için her türlü tedbir alınacak"

İdlib'de ateşkesin kalıcı olarak sağlanması için Türk varlığının takviye edildiğini kaydeden Akar, "Herhangi bir unsurun saldırısına karşı gerektiğinde kuvvet kullanımı dahil, kati bir ateşkesin sağlanmasına yönelik her türlü tedbirin alındığını ve alınacağını bir kez daha ifade etmek istiyorum." dedi. 

Yorumlar (0)