Bakan Akar'dan Yunan parlamenterlere sert cevap!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Siyasi Komisyon ile Akdeniz ve Orta Doğu Özel Grubu’nun ortak düzenlediği toplantıda Türkiye aleyhinde konuşma yapan Yunan parlamenterlere sert şekilde tepki gösterdi.

GÜNDEM 14.06.2022, 16:17
Bakan Akar'dan Yunan parlamenterlere sert cevap!

NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Siyasi Komisyon ile Akdeniz ve Orta Doğu Özel Grubu’nun ortak düzenlediği toplantı İstanbul'da başladı.

Hulusi Akar, açılış oturumunda konuşma yaptı

Akdeniz ve Orta Doğu Özel Grubu Raporu'na dair görüşmelerin yapılmasının ardından Bakan Hulusi Akar da açılış oturumunda bir konuşma yaparak Türkiye’nin güvenlik ve savunma alanlarındaki yaklaşımlarını paylaştı.

Bakan Akar: "Kavga etmek istiyorsunuz"

Bakan Akar, konuşmasının ardından parlamenterlerin sorularını cevapladı. Akar, İspanyol ve Litvanyalı milletvekillerinin Ukrayna'daki gelişmeler hakkında ve NATO bağlamındaki sorularını yanıtladı. O sırada Yunan bir parlamenterin soru sorarken kullandığı "Kıbrıs'ın kuzey kesiminde işgaliniz devam ediyor" ifadesine ise Bakan Akar, sert tepki göstererek şu yanıtı verdi: "Kıbrıs'ın kuzey kesiminde işgal derseniz eğer başından beri kavga etmek istiyorsunuz demektir. Türkiye asla Kıbrıs'ın kuzeyinde işgalci bir devlet değildir. Bahsi geçen yerde 1974 tarihine kadar katliamlar ve darbeler yapıldı. Burada Rumlar dahil herkesin hayatları tehlike altına girdi. Biz, 1974 yılında Barış Harekatı'nı düzenledik. 1974'ten şimdiye kadar hem Güney Kıbrıs hem de Kuzey Kıbrıs barış ve huzur içinde yaşamını sürdürüyor. Bu gerçeği görmek ve yanlı bir durumda olmamak gerek. 2014 tarihinde BM'nin Annan Planı'nı Türkler çözüm olsun diyerek tüm eksikliklerine rağmen kabul etti. Fakat Rum tarafı bunu kabul etmedi."

Akardan sert tepki: PKK/YPG ve FETÖ’ye yer açarsanız dost değilsinizdir!

Terör örgütü PKK/YPG'nin şimdiye kadar 40 bin insanımızın canına kıydığına, FETÖ'nün ise 251 kişiyi katlettiğine dikkat çeken Bakan Akar, "Biz bu terör belasından ülkemizi ve milletimizi kurtarmak adına çok yoğun şekilde gayret sarf ediyoruz. Bu konuda da oldukça kararlıyız. Bizim bundan başka bir hedefimiz yok. Siz eğer bizim mücadele içinde olduğumuz ve halkımıza alenen zarar veren, 40 bin vatandaşımızı öldüren, 251 vatandaşımızı da katleden PKK/YPG ile FETÖ'ye oradaki kampta yer açarsanız bilin ki bunun adı müttefiklik değildir. Bu dostluğa kesinlikle aykırıdır. Bu durum hem ittifaka zarar verir hem de müttefiklik ruhuna aykırıdır" şeklinde konuştu.

"Lavrion kampını bilmeyen kimse yok"

Bakan Akar’ın sözleri üzerine Yunan parlamenter "Öyle bir durum yok" diyerek karşılık verince Akar, "Yok demeyin. Yunanistan'da yer alan Lavrion kampını bilmeyen kimse yok. Aynı şekilde İsveç devleti de PKK/YPG'liler için her şeyi yapıyor. Bu durumun ne insanlıkla ne de demokrasiyle ve insan haklarıyla alakası var. Teröristlere yönelik bu kadar fırsat tanınırsa bizim de bu insanlar ile beraber olmayı istemememiz açıkçası gayet normal." İfadelerini kullandı.

"Siz bizim hava sahamızı ihlal ederseniz biz de karşılığını veririz"

Bakan Hulusi Akar, bir başka Yunan milletvekilinin "Türk Hava Kuvvetleri Yunanistan’ın adalarının üzerinden uçuyor" ifadesine ise şu karşılığı verdi: "27 Nisan tarihinde Yunan uçakları bizim ana karamıza gelerek Didim, Datça ve Dalaman'da hava sahamızı bilerek ihlal etti. Siz, kilometrelerce uzaktan, Yunanistan'ın ana karasından, bizim ülkemizin ana karasına gelip hava sahamızı ihlal edeceksiniz ve bizden bundan sonra ne yapmamızı bekliyorsunuz ki? Bu ihlallerin radar görüntüleri mevcut. Görüntüleri müttefik ülkelerle paylaştık. Durum böyle olunca 28 Nisan'da biz de bunların karşılığını size verdik."

"Sorunlara beraber çözüm yolu bulalım"

Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan problemlerin çözümü için görüşmeler yapılabileceğine dikkat çeken Bakan Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz her daim ısrarla bu tarz sorunların uluslararası hukuk, iyi komşuluk diyalogları ve ilişkileri ile çözümünden yana olduğumuzu dile getirdik. Bunların birincisi istişare görüşmeler, ikincisi ayrıştırma usulleri ve üçüncüsü de güven artırıcı tedbirler toplantıları. Güven artırıcı tedbirler toplantılarını biz önemsiyoruz. Çünkü sorunların hukuki, tarihi ve siyasi birçok farklı boyutu var. Uzmanların bu konuyla ilgili bir araya gelerek tüm bunları detaylı şekilde çalışması gerek. İlk üç toplantı gerçekleştirildi. Dördüncü toplantı için de Yunan tarafını başkent Ankara'ya beklediğimizi ifade ettik. Fakat iki yıldır hiçbir yanıt alamadık. Bu toplantılara sizler destek verin. Ülkenize dönünce parlamentonuzda bu konuları anlatın. Türk-Yunan tarafları olarak bizler bu sorunlara beraber çözüm yolu bulalım."

"Yunanistan’ın nezaketine uygun değil"

Bakan Akar'ın sert yanıtlarının ardından bir Yunan parlamenterler "Ben size teşekkür etmeyeceğim" dedi. Bunun üzerine Hulusi Akar, "Bu hiçbir şekilde Yunanistan’ın nezaketine uygun bir davranış olamaz." karşılığını verdi.

Yorumlar (0)