Bakan Akar'dan 'tahıl sevkiyatı' açıklaması

Hulusi Akar, Ukrayna limanlarında bekleyen gıda maddesi ve tahıl yüklü gemilerden üçünün daha yarın seyre başlamasının planlandığını duyurdu.

GÜNDEM 04.08.2022, 21:19 05.08.2022, 10:47
Bakan Akar'dan 'tahıl sevkiyatı' açıklaması

Milli Savunma Bakanı Akar, Ukraynalı mevkidaşı Oleksiy Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile görüşmeler yaptı.

Bahse konu görüşmelerde, tahıl sevkiyatı hususundaki faaliyetler ve son durum hakkında görüş teatisinde bulunulduğu belirtildi.

22 Temmuz'da imzalar atılmıştı

Akar, gazetecilerin tahıl sevkiyatı ve görüşmelere dair sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde, 22 Temmuz tarihinde megakent İstanbul'da, Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM (Birleşmiş Milletler) arasında 'Tahıl ve Gıda Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Güvenli Sevki Girişimi Belgesi' imzalandığını anımsattı.

"Üç gemi daha yola çıkacak"

Bahse konu belge çerçevesinde megakent İstanbul'da Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin oluşturulduğunu dile getiren Akar, sistemin problemsiz bir şekilde işlemesine yönelik BM, Rusya ve Ukrayna yetkilileri ile faaliyetler yaptıklarını kaydetti. Akar, "Merkezdeki yoğun koordinasyon ve çalışma neticesinde yarın Ukrayna limanlarından üç geminin daha tahıl sevkiyatı çerçevesinde seyre başlaması öngörülüyor. Buna ek olarak boş bir geminin de megakent İstanbul'da denetlenerek Ukrayna'ya doğru hareket etmesi planlanmaktadır." şeklinde konuştu.

Faaliyetler çerçevesinde Ukrayna limanlarından çıkış yapan ilk gemi olma özelliğini taşıyan 'Razoni' isimli mısır yüklü gemi, megakent İstanbul'daki kontrollerinin akabinde Lübnan'daki Tripoli Limanı istikametine doğru yola çıkmıştı.

Yorumlar (0)