Bakan Akar'dan 'tahıl koridoru' açıklaması

Hulusi Akar, tahıl yüklü olan gemilerin Ukrayna'daki limanlardan tahliyesi için kurulması planlanan 'tahıl koridoru'na dair, "İstanbul'da bir harekat merkezi oluşturulması hususunda genel bir anlayış birliği söz konusu." dedi.

GÜNDEM 23.06.2022, 20:07 24.06.2022, 16:40
Bakan Akar'dan 'tahıl koridoru' açıklaması

Milli Savunma Bakanı Akar, TBMM'de basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Bir basın mensubunun Rus-Türk askeri heyetlerinin başkent Moskova'da gerçekleştirdiği görüşmeyi anımsatarak, tahıl yüklü olan gemilerin Ukrayna'daki limanlarından tahliyesi hususunda oluşturulması öngörülen 'tahıl koridoru'na ilişkin sorusu üzerine Akar, Sayın Cumhurbaşkanımızın 'gıda krizinin' çözüme kavuşturulmasına yönelik yaptığı diplomatik faaliyetleri ve direktifleri çerçevesinde Rus mevkidaşım Sergey Şoygu ve Ukraynalı mevkidaşım Oleksii Reznikov ile görüşmeleri devam ettirdiklerini kaydetti.

"İstanbul'da harekat merkezi oluşturulabilir"

Akar, şöyle devam etti:

"Son olarak gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde kamuoyunun 'kırmızı hat' olarak isimlendirdiği bir çalışma yapıldı. Görüşme müspet, yapıcı bir şekilde gerçekleşti. Karşılıklı olarak görüş teatisinde bulunuldu. Hem Ukrayna ve Rusya hem de bölge için faydalı olabilecek hususları arkadaşlarımız masaya koydu. 

Ukrayna'daki limanlarında bekletilen tahıl gemilerinin güvenli bir şekilde ulaşımlarının tesisi için gerçekleştirilmesi gerekenler de görüşüldü. Bu hususta önemli ilerlemeler kat edildi. İstanbul'da bir harekat merkezi oluşturulması hususunda genel bir anlayış birliği söz konusu.

"İki taraf da bize güveniyor"

Arkadaşlarımız görüşmelerden memnun bir şekilde ayrıldılar hatta jest olarak 'Azov Concord' adlı Türk gemisinin Ukrayna'daki Mariupol Limanı'ndan ayrılabileceğine yönelik de bilgi aktarıldı. 

İlerleyen günlerde somut adımların atılabileceğini, müspet gelişmeler olabileceğini yorumluyoruz. Geldiğimiz son noktada tarafların olaya müspet baktığını görüyoruz. Bu hususta beklentimiz pozitif yönlü. Beklentimiz, bir an evvel tahıl yüklü gemilerin limanlardan güvenli bir şekilde ayrılması, emniyetli bir seyrin ardından hedeflerine ulaşmasıdır. Bu amaçla çalışıyoruz.

Biz kendimize düşen görevleri harfiyen yerine getiriyoruz. İki tarafından daa Türkiye'ye karşı ciddi bir güveni var."

Yorumlar (0)