Bakan Akar'dan Finlandiya ve İsveç’e tepki: NATO için tehdit

Bakan Akar, Finlandiya ve İsveç’i teröre destek üzerinden eleştirdi. Bu durumun ittifak ruhuyla bağdaşmayacağını dile getiren Hulusi Akar, "Oraların adeta terör yuvasına dönmüş olması NATO için de açık bir tehdit" ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 17.06.2022, 15:32 17.06.2022, 15:44
Bakan Akar'dan Finlandiya ve İsveç’e tepki: NATO için tehdit

NATO Savunma Bakanları Toplantısı'ndan sonra basın mensuplarıyla bir araya gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, merak edilen soruları yanıtladı. Akar'ın gündeminde ise Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya üyelik başvurusu konusu vardı. "Biz, NATO'nun genişlemesini, hassasiyetlerimize karşı gösterilecek olan saygı derecesinde önemli buluyoruz" diyen Bakan Akar, her iki ülkenin de terör odaklarına verdiği desteğe dikkat çekti.

İttifak ve dostluk ruhuyla bağdaşmıyorlar!

"İttifak üyesi olan başka bir ülkeye saldıran, o ülkenin güvenlik güçlerini şehit eden, teröristleri görmezden gelen, masum insanlarını katleden bir anlayış kesinlikle ittifak ve dostluk ruhuyla bağdaşmaz. Finlandiya ve İsveç’in terör örgütlerine yönelik siyasi ve finansal destek olması, silah yardımında bulunması ve o ülkelerin terör yuvasına dönüşmesi aslında NATO için de açık bir tehdit. Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü üyelerinin ülkemize karşı saldırılar gerçekleştirdikten sonra kaçıp gidip bu ülkelerde bir sığınak olarak kalması sizce kabul edilebilir mi? Bu durum ittifak ruhuna uyar mı? Hiç böyle bir müttefiklik ruhu olur mu?"

"NATO’nun en büyük mücadele konusu terörizm"

En büyük mücadele alanın terörizm olan NATO'nun, bir güvenlik örgütü olduğunu ifade eden Akar, "NATO'nun kuruluş ilkeleri, küresel ve bölgesel istikrarla güvenlik için bütün terör örgütleri ile mücadeleyi gerektiriyor ve bu konuda dayanışma ve iş birliğini şart koşuyor" dedi.

Rusya, Ukrayna ve BM ile görüşmeler sürüyor

Başta tahıl olmak üzere farklı yiyecek maddeleriyle yüklü olan gemilerin Ukrayna limanlarından sevk edilmesine yönelik ciddi problemlerin olduğunu ve bu problemlerin çözümü için de çalıştıklarını aktaran Bakan Akar, şu açıklamaları yaptı: "Limanlarda bulunan 15 gemimizin tahliyesi için çalışmalarımız sürüyor. Hem Ukrayna hem de Rusya ile görüşüyoruz ve aynı zamanda BM ile de temaslarımızı devam ettiriyoruz. Bununla alakalı olarak Rusya, Ukrayna ve Türkiye savunma bakanlıklarında görev alan birer general belirledik. Belirlenen Rus general ile 1 Haziran'da ilk toplantı gerçekleştirildi. BM temsilcisi ile de 4 Haziran'da görüşme gerçekleştirildi."

Kırmızı hat nasıl kullanılacak?

"Kırmızı hat denilen olay bu ve devamlı kullanılıyor" iadelerini kullanan Bakan Akar, "Tahıl ve tarım ürünlerinin güvenli ve en hızlı şekilde adreslere ulaşması adına çalışmalar sürüyor. Yaşanan bu durum tüm dünya ülkelerini etkiliyor. Bununla alakalı yavaş yavaş da olsa belli bir noktaya gelindi. Önümüzdeki birkaç gün içinde olayları daha hızlı şekilde geliştirme fırsatı elde edeceğimizi düşünüyoruz. Ukrayna, Rusya, BM ve Türkiye toplantısını yapıp bu işin daha süratli şekilde çözülmesini sağlamak istiyoruz. BM'nin bu konuyla ilgili bir planı var. Biz de sorunun çözümüne ilişkin kolaylaştırıcı rolümüzü sürdürüyoruz" açıklamasını yaptı.

Montrö Vurgusu

Tüm bu söz konusu çalışmalar hazırlanırken Montrö Sözleşmesi'nin aşındırılmaması konusunun önemine dikkat çeken Hulusi Akar, "Bölgesel sahiplik ilkesi ve kıyısı olan ülkelerin de duruma hakim olması kapsamında burada var olan dengenin bozulmamasını istiyoruz. Eğer burada ki denge bozulursa olayların da kontrolden çıkma olasılığı oldukça yüksek. Karadeniz'i hiçbir şekilde rekabet ortamına dönüştürmemeliyiz." dedi.

Yorumlar (0)