Bakan Akar: “Barış eli, Ermenistan tarafından fırsat olarak görülmeli” 

Bakan Hulusi Akar, Azerbaycan ziyaretinde gündem hakkında basın açıklamalarında bulundu. Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ermenistan’a bir barış eli uzattığını ve bunun Ermenistan açısından bir fırsat olduğunu dile getirdi. 

GÜNDEM 09.11.2021, 17:56 10.11.2021, 13:32
Bakan Akar: “Barış eli, Ermenistan tarafından fırsat olarak görülmeli” 

Milli Savunma bakanı Hulusi Akar, beraberinde Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetlere Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve Orgeneral Yaşar Güler ile birlikte Azerbaycan Zafer Günü dolayısıyla Azerbaycan’da bulunuyor.  

Burada Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen ve gazetecilere açıklamalarda bulunan Akar, Azerbaycan’ın zaferi ve Karabağ Savaşı hakkında şu ifadeleri kullandı: “Azerbaycan ordusu, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in emir ve komutasında, Savunma Bakanı orgeneral Zakir Hasanov’un taktik ve stratejik çalışmaları doğrultusunda ‘Tek Vatan Harekatı’ ismi verilen bu zaferi başarılı şekilde kazanmıştır. 44 gün süren operasyonlar sonucunda Azerbaycan toprakları Ermenistan işgalinden kurtarılmıştır. Şimdi ise bu topraklarda yeni bir mücadele başlamıştır. O mücadele, ekonomik mücadeledir. Kurtarılan toprakların sakinleri evlerine tekrar dönmeyi ve güven, barış ve huzur içerisinde yeniden yaşamayı hak ediyor ve şu anda bunun için mücadele ediyorlar. Biz, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak Azerbaycan ordusuna bu konuda destek veriyor ve vatandaşların hayatını tehdit eden mayınlar ile el yapımı patlayıcılar başta olmak üzere her türlü tehdidin bölgeden uzaklaştırılması için var gücümüzle çalışıyoruz. Temizlediğimiz topraklar da kısa sürede ekonomiye kazandırılıyor.” 

Türk-Rus askerlerinin görev yaptığı ortak merkezin faaliyetleri 

Bakan Hulusi Akar, Türk-Rus askerlerinin ortak faaliyetlerde bulunduğu merkezlerin çalışmaları hakkındaki soruya şu şekilde yanıt verdi: “Ortak merkezin sınırları ve görevleri önceden belirlendi. Bu belirlemeler konusunda zaman zaman farklılık yaşanmakla birlikte Azerbaycan Savunma Komutanı Orgeneral Zakir Hasanov, dirayetli şekilde düzenlemelerde bulunuyor ve Azerbaycan hükümetinin fikirlerini ortaya koyuyor. Bizim maksadımız, ateşkesin süreklilik kazanması ve bununla birlikte bölgede de istikrarın hakim olması. Bu konudaki samimiyetimiz, ciddiyetimiz ve en önemlisi de dostluğumuz ortadadır. Merkezde yalnızca Türkiye ve Rusya değil aynı zamanda Azerbaycan’ın da emniyet ve idari görevleri bulunmaktadır. Bu doğrultudan ateşkesin büyük oranda sürdürüldüğünü görüyoruz.” 

Şuşa Beyannamesi hakkında 

Bakan Hulusi Akar, Şuşa Beyannamesi hakkında sorulan bir soru üzerine şu cevabı verdi: “Şuşa Beyannamesi, sahip olunan düşünce ve duyguların kapıda dökülmesidir. Hem Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan hem de Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev’in ülkelerimiz için sahip oldukları vizyonların belirtildiği bir belgedir. Bu kapsamda hepimiz çalışmalar yürütüyoruz. Bir tarafta personelimizin yapılanma ve modernizasyonu diğer tarafta ise Azerbaycan kahramanlarının (ordusunun) ani harekatlara hazırlıkları hakkında eğitimleri var. Ayrıca savunma sanayisi konusunda da ihtiyaç duyulan araç, gerek ve silahların temini ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu çerçevede iş birliğimiz ‘tek yürek ve tek yumruk’ olarak devam ediyor.” 



"Durumların gerginleşmesine yönelik faaliyetler düzenliyorlar” 

Akar: “Sayın Cumhurbaşkanımız bir konuşmasında, ‘barış güvercini olmamız’ hakkında ifadeler kullanmıştı. Burada, Azerbaycan topraklarında uluslararası anlamda meşruiyeti bulunan, haklı ve gerekli mücadeleler verildi. Bu mücadelede herhangi bir şekilde başka ülkelerin toprakları işgal edilmedi ya da bir insan ya da hayvan grubunun hakkına gasp edilmedi. Bizler, Azerbaycan’ın hak ettiği topraklarını işgalden kurtarmak için çaba gösterdik. Bu kapsamda artık düşmanlık edilerek bir yere varılamayacağının herkes tarafından anlaşılması gerekir.” 

"Ermenistan, bu fırsatı değerlendirmeli” 

Akar: “Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in bu konuda hem hak ve menfaatleri korumak hem de tarafların güvenliğini sağlamak açısından açıklamaları bulunuyor. Sayın İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın uzattıkları barış eli, Ermenistan tarafından bir fırsat olarak değerlendirilmeli. Ermenistan, bu fırsatı kullanmalı. Bu kapsamda Ermenistan başta olmak üzere bu istikrar ortamına Azerbaycan’ın, Türkiye’nin, İran’ın, Rusya’nın ve Gürcistan’ın katkıları olmalı. Dünyada sıkıntıların yaşandığı pek çok bölge var. Bu bölgeler ve bu konular hakkında konuşarak çözüm bulabilenler çok daha başarılı ve güvenlik noktadalar. Bunların görülmesi ve örnek alınması gerekir. Burada elbette ki kilit faktör Ermenistan. Ermenistan’ın gerekli reaksiyonları göstermesi durumunda refah bakımından ilerleme sağlanabilir.” 

Zengezur koridoru hakkında 

Akar: “Azerbaycan’ın bu bölgede bazı ihtiyaçları var. Örneğin Zengezur Koridoru şu anda en mühim ihtiyaç. Bu bağlantının kimseye zararı bulunmuyor. Burada yapılması gereken, Azerbaycan ve Ermenistan’ın, herkesin faydasına olan Zengezur noktasında buluşması ve bunu desteklemeleri. Bu tarz gelişmeler, bölgedeki refahı yayacaktır. Zengezur’dan yalnız Ermenistan ve Azerbaycan değil çevre ülkeler de yararlanacaktır.” 



“Türkiye, daima Azerbaycan’ın yanında oldu” 

Basın toplantısında konuşma yapan Azerbaycan Savunma bakanı Zakir Hasanov, şu sözleri dile getirdi: “Başkomutanımız İlham Aliyev liderliğinde 44 günlük süre zarfında Ermenistan ordusunu darmadağın ettik ve toprak bütünlüğümüzü sağladık. Türkiye’nin askeri ve siyasi kademesi bu süre zarfında daima Azerbaycan’ın yanında oldu. Bizlere siyasi ve manevi desteklerini ilettiler. Diplomatik saldırıların önlenmesi konusunda destek sağladılar. Azerbaycan ordusundan pek çok asker, Türkiye’de eğitim aldı. Türk Silahlı Kuvvetleri bugün, dünyanın en güçlü ordularından biri konumunda. Türkiye’de alınan eğitimle birlikte Azerbaycan ordumuz da savaşta yüksek profesyonellik sergiledi. Bizim Türkiye ile milletimiz, kültürümüz, dilimiz ve dinimiz birdir. Bundan destek aldık ve birlikte ilerlemeye bundan sonra da devam edeceğiz.” 

Azerbaycan ordusu, TSK modelinde yapılandırılacak 

Hasanov: “Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’in talimatı ile savaş sonuçlarını analiz ettik. Ordumuzu, Türk Silahlı Kuvvetleri modeline uygun olarak yeniden yapılandırmaya karar verdik. Ordumuz, 44 günlük savaşta, Türkiye’de üretilen mühimmatları, silahları ve mermileri kullandı. Bu, bizim için çok önemliydi. Ayrıca Türk SİHA’larını, füzelerini, Bayraktar’ı da kullandık. Bu kapsamda TSK sisteminin ve Türk araçlarının Azerbaycan ordusu için daha etkili ve önemli olduğuna karar verdik”. 

Yorumlar (0)