Bakan Akar açıkladı! “Talebimizi Rusya ve Ukrayna’ya ilettik” 

Rusya-Ukrayna krizi devam ederken Mariupol’deki tahliye çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bu konuda Türkiye’nin gemi desteğinde bulunabileceğini açıkladı. Bakan Akar, bu öneriyi Rus ve Ukrayna makamlarına da ilettiklerini dile getirdi. 

GÜNDEM 02.04.2022, 14:32
Bakan Akar açıkladı! “Talebimizi Rusya ve Ukrayna’ya ilettik” 

Rusya ve Ukrayna arasında çatışmalar tüm hızıyla devam ederken tedirginliğin en üst seviyede hissedildiği Mariupol bölgesinde de adeta insanlık dramı yaşanıyor. Bölgede bulunan çok sayıda vatandaş tahliyelerinin bir an önce gerçekleşmesi için liderlerden gelecek olumlu bir haberi bekliyor. 

Gemi desteği verilebilir

Mariupol’deki son durum ve tahliye çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önemli mesajlar verdi. Bakan Akar, kentte bulunan yaralı ve siviller için gemi desteği verilebileceğini ve deniz yolu vasıtasıyla bu bölgedeki mağdur vatandaşların tahliyelerine Türkiye’nin yardımcı olabileceğini belirtti. 

“İstişareler devam ediyor”

Çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının da çatışmaların arasında kaldığı Mariupol’deki durumla ilgili birçok görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Akar, ”Bu bölgede bulunan siviller de var yaralılar da var. Türk vatandaşlarımızı ve diğer ülkelere mensup olan vatandaşların Mariupol’den deniz yolu aracılığı ile tahliyelerine destek verebiliriz. Bu tahliyelerde kullanılmak üzere gemi desteğinde bulunabiliriz. Bizler tabi ki buradan tahliyelerin bir an önce gerçekleşmesini arzuluyoruz. Bu kapsamda da hem Rus hem de Ukrayna birimleri ile istişarelerimiz devam ediyor. Tahliyeler konusundaki bu talebimizi ve önerimizi de Rusya’ya bildirmiş bulunuyoruz. Ukrayna tarafına da aynı şekilde bu hususta bilgi verildi. İki tarafla da bu konuda gerekli koordinasyonu kurduk. Umuyorum ki artık bu konuda da güzel gelişmeler yaşarız” ifadelerini kullandı. 

Diplomasi trafiği hız kesmeden sürüyor

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile sık sık telefon görüşmesi gerçekleştirerek bölgedeki tansiyonun düşürülmesi yönünde çağrılarını yineleyen Bakan Akar, çatışmaların başladığı ilk günden itibaren Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapıcı bir tavırla sürdürdüğü diplomasine trafiğine vurgu yaptı. 

“Ukrayna halkına desteğimizi sürdüreceğiz”

Bölgede bir an önce sükûnet ve huzur ortamının sağlanması gerektiğinin altını çizen Bakan Akar, Türkiye’nin üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini dile getirdi. İki ülke arasındaki olası ateşkes ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakar Akar, “Bizler ülkemiz adına, milletimiz adına Ukrayna halkına elimizden geldiğince destek olmayı sürdürüyoruz. İnsani yardımlarımız devam ediyor. Tahliyeler konusunda da elimizi her zaman taşın altına koyuyoruz. Ukrayna halkının desteğe ihtiyacı var. Bizler de bu zor günlerde onlara desteği sürdüreceğiz. Umuyoruz ki en kısa sürede kalıcı ateşkes sağlanmış olur” şeklinde konuştu. 

Bakan Akar, nakliye uçaklarının akıbetini yorumladı

Ukrayna’da gerçekleştirilen insani yardım faaliyetlerinin hayati öneme sahip olduğunu aktaran Bakan Akar, Borispol Havaalanı'nda kalan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait iki A400M nakliye uçağının akıbeti hakkında da merak edilenleri yanıtladı. Akar, “Uçaklarımızın tahliyesi de dâhil olmak üzere bununla ilgili her konuda hem Rus makamlarıyla hem de Ukrayna makamları ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu konuda da bir an önce beklentilerimizin karşılanmasını bekliyoruz” dedi. Akar, Ukrayna’da bulunan ve çıkış bekleyen Türk gemilerinin de güven içinde tahliyelerinin tamamlanması için iki ülke ile temasların kesintisiz olarak sürdüğünü söyledi. 

“Tüm imkanlarımızla teyakkuz halindeyiz”

Karadeniz’de başıboş vaziyette gezen ve kıyıdaş ülkeler için büyük tehlike oluşturan mayınlar ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Akar, gerekli çalışmaların ivedilikle sürdürüldüğünü belirterek, “Karadeniz’de bir tehlikenin olduğu aşikar ancak bizler bu tehlikenin zararsız bir şekilde bertaraf edilebilmesi adına tüm imkanlarımızla teyakkuz halindeyiz. Gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde Karadeniz’de hem denizden hem de havadan olmak üzere birçok kurumumuz ve birimimizle koordineli bir şekilde gözetleme ve araştırma çalışmalar sürüyor. Bizlere gelen her ihbarı değerlendiriyoruz. Bölgeye giderek gereğini yapıyoruz. Şuan SAS timlerimiz de hazır vaziyette bekliyor” şeklinde konuştu. 

Deniz trafiğinde sorun var mı?

Karadeniz’deki deniz trafiğinin bir engel olup olmadığını da yanıtlayan Bakan Akar, bu konuda herhangi bir sorunun bulunmadığını ve gerekli tedbirlerin alındığını belirtti. 

Yorumlar (0)