Bahçeli’den ‘yeni anayasa’ açıklaması: 100 maddelik ön çalışma hazır

MHP lideri Bahçeli, yeni anayasa ilişkin 100 maddelik öneri hazırlığının tamamlandığını kaydederek, öncelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacağını ardından ise diğer siyasi parti temsilcileriyle hazırlanan metnin paylaşılacağını ifade etti.

GÜNDEM 04.05.2021, 13:51 04.05.2021, 17:10
Bahçeli’den ‘yeni anayasa’ açıklaması: 100 maddelik ön çalışma hazır

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli haftalık basın toplantısında konuştu. Konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına dair önemli açıklamalar yapan Bahçeli 100 maddeden oluşan anayasa önerilerinin de hazır olduğu bilgisini paylaştı.

Bahçeli yaptığı açıklamada yeni anayasa çalışmalarına yeni bir boyut kazandırdıklarını ifade ederek, “Milliyetçi Hareket Partisi yeni anayasaya ilişkin sıkça dillendirdiği çalışmalarını nihayete erdirmiş ve metin yazımını sonuçlandırmıştır. 100 maddeden oluşan yeni anayasa adıyla yeni anayasanın hazırlık aşaması sonuçlanmıştır. İlk söz yerine getirilmiştir. Şu anda elimizde bir ön çalışma bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Devlet Bahçeli’nin parti genel merkezindeki basın toplantısında yaptığı açıklamalar şu şekilde:

Koronavirüste aşılama…

“Aşılama çalışmalarının istenilen düzeye ulaşmasıyla beraber bayram sonrasını da karşılayacağımızı düşünüyorum. İnsanlığa musallat olmuş bu virüsü en az hasarla atlatabilmek amacıyla milletimizin ve devletimizin kenetlenmesi tezahür edilmelidir, ülkemizde bu kenetlenme sağlanmıştır.

“Salgının yönetimi doğru bir şekilde yapılıyor”

“Aşıya ilişkin güven sorunu olan vatandaşlarımızın kaygı duyacağı bir durum olmadığını söylemek istiyorum. Başka bir konu da aşıların tedariği konusudur. Buna dair olumlu gelişmeleri Sağlık Bakanımız daima vurgulamaktadır. Koronavirüs salgınının yönetimi en iyi şekilde yapılmaktadır.

Virüsten dolayı yaşamını kaybeden kardeşlerimizle beraber, şehit olan kardeşlerimize de Allah’tan rahmet temenni ediyorum.”

Anayasaya ilişkin tartışmalar

“Geçmişi neredeyse 145 seneyi bulan anayasa tartışmaları devlet ve toplum hayatımıza ciddi bir ambargo koymuştur. Millet ve devlet arasındaki karşılıklı sorumlulukları esas alan anayasalar değiştirilemez metinler değillerdir. Yeni bir anayasanın hazırlanması kaçınılmaz bir görevdir. Anayasanın bir toplum sözleşmesi olduğu düşünüldüğünde, toplumun ve tarihin gerisine düşmeden milletle uyum içerisinde olması büyük bir önem taşımaktadır.

Yeni anayasa halkın ihtiyaçlarını anlamak demektir. Muhtemeldir hangi öneri üstüne konuşursak konuşalım felsefenin ve ilkenin anayasanın ilk maddesinde kesin bir şekilde temellendirilmesi gerekmektedir.

“Derhal sıyrılmamız gerekli”

Bütün anayasa teklifleri milletinizin ruh kökünden doğması asıl konu olmalıdır. Bugünün siyaset arenasında bütün partilerin yeni anayasayı destekleyen tavrı görülmektedir. Herkes en azından ittifak olarak yeni bir anayasaya duyulan ihtiyaçtan söz etmektedir.

Subjektif değerlendirmelerin esiri olmaktan kurtulduğumuzda güçlü bir toplum sözleşmesi hazırlamaktan söz edebileceğiz. Siyaseti bir gladyatör arenasındaymışçasına dönüştürmek akıl karı bir durum değildir.

“Ayağımıza prangalar vurduramayız”

Daha iyisini bulmak bir ütopya olarak görülmemeli. Yeni bir dünya inşasının hararetle konuşulduğu koronavirüsten sonraki zamanda bildiklerimizin bütünüyle dışında bir dünya tablosunun öngörüldüğü tabloda ayaklarımızı prangalar vurduramayız.

Bindiğimiz dalı kesecek kadar ahmak, kendi ayağımıza kurşun sıkacak kadar şuursuz olma niyetimiz yoktur. Her ne yapacaksak bunu beraber gerçekleştirmeliyiz. Tabi ki karar ve irade millete aittir ancak milletimizin temsilcileri olarak bizlerin de taşımız olduğu sorumluluklar bulunmaktadır.

“Yeni anayasa milli bir vecibedir”

Yeni bir anayasanın hazırlanması ve uzlaşma milli bir vecibedir. Buna sırt çevirenler gereksiz bahaneler üreterek konuşmaya dahi uzak olanlar demokratik hesaba şimdiden hazır durumda olmalıdır.

18 Mart 2021 tarihinde yapmış olduğumuz kurultayda paylaşmış olduğum 5 stratejik amaçtan biri Türk tipi Başkanlık sistemine sahip çıkmaktır. Başka bir hedef olarak da yaptığım açıklamada, sivil ve geniş katılımlı bir anayasa hazırlığını göstermiştim. Milliyetçi Hareket Partisi bu kapsamda gerekli olan çalışmalarını yapmak ve gelecek birkaç ay içinde hazırlıklarını tamamlama gayretinde olacaktır, demiştim. 

“MHP anayasa çalışmalarını bitirmiştir”

Bu tarihi görev için partimiz hazırdır. Bu ehemmiyeti yüksek görevin bilincinde olan Cumhur İttifakı’dır. Yeni anayasanın amacı aynı zamanda milletimizin amacıdır.

MHP yeni anayasa ilişkin sıkça ifade ettiği çalışmalarını sonlandırarak metin yazımını bitirmiştir. 100 maddeden oluşan yeni anayasa adıyla yeni anayasa ilişkin önerilerin hazırlık aşaması sonlanmıştır. İlk sözümüz yerine getirilmiştir ve şu anda ön çalışma elimizde bulunmaktadır.

MHP’den yeni anayasa için 100 maddelik öneri

MHP Cumhuriyetin 100. senesinde 100 maddeden oluşan yeni anayasa önerisini siyasi muhattaplarına ve milletimize duyurmaktadır.

Yeni yönetim sisteminin doğasıyla uyum içinde olan, ülkemizin güçlü rolüne destek olacak bir anayasaya ihtiyaç bulunmaktadır. Cumhuriyetin 100. senesi yeni bir anayasa hazırlamak amacıyla büyük bir ilham kaynağı olarak görülmektedir.

Partimiz bu sorumluluk bilinciyle cumhuriyetimizin 100. senesi anısına ilgili çalışmasını milletimizin bilgisine sunmaktadır.

“Yeni anayasa önerimizle hazırız”

Demokratik bir anasaya ilişkin kamuoyunda sayısız rapor paylaşılmıştır. Anlaşmazlıklar her defasında mutabakat arayışlarını sabote etmiştir. Ülkemizde siyasi partiler geçmiş dönemlerde anayasa için çalışmalar yapmış ve bu çalışmalar her seferinde yarıda kalmıştır.

Gelinen bu kademede siyasi partiler yeni anayasanın nasıl olmasını istedikleri konusunu somut bir şekilde paylaşmalıdır. Bizler samimiyiz ve taşımız olduğumuz yeni anayasa ve misyonumuzla hazırız. Anayasa çalışmalarına bu senenin başında başlamıştık.

“Mevcut anayasa dil açısından tutarlılığını da yitirmiştir”

Önerinin maddelerinin yazımı sırasında konu bütünlüğüne özellikle dikkat edilmiştir. Sürekli olarak halihazırda tekrar eden hususlar ortak hüküm haline getirilmiş ve tekrara düşmenin önüne geçilmiştir.

Mevcut anayasanın dil konusunda tutarlığını da yitirdiği görülmektedir. Anayasamızın dili büyük bir öneme sahiptir. Kelimeler ve kullanılan kavramlar arasında mevcut anayasada bir düzensizlik olduğu görülmektedir.

“Milletimiz anayasayı yaparak devleti kurar”

Anayasalara başlangıçta yer vermek oldukça yaygın bir uygulamadır. 193 ülkenin anayasasının 164’ünde günümüzde başlangıç kısmı bulunmaktadır. Anayasamızın değerlerden kopuk olması durumu söz konusu değildir. Başlangıç kısmında hukuk düzeninin ruhu yansıtılmaya çabalanmıştır. Hazırlığını bitirmiş olduğumuz anayasa önerimizi Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaşmak öncelikli amacımızdır. Sonra diğer partilere de anayasa önerilerimizi açacağız.

Anayasa ne devlet kurmak ne de devlet yıkmak gibi bir etkidedir. Milletimiz anayasayı yaparak devleti kurar. Anayasalar çağımızın ihtiyaçlarıyla beraber milletimizin ruh köküne bina edilmelidir.


Cumhuriyetimizin 100. senesinin vizyonuyla hazırlamış olduğumuz anayasa önerimizin temel özellikleri şöyle sıralanacaktır:

Anayasa önerisinin özellikleri…

4 kısımdan ve 100 maddeden oluşacaktır. Kısa ya da çok uzun bir anayasa değil, temel, kaliteli bir hukuk anlayışı çerçevesinde örülmüştür.

Anayasamızın başlangıcı milletimizin ortak değerlerini kucaklayan bir anlayış çerçevesinde hazırlanmıştır.

Devletimizin genel esasları ilk 5 maddede bulunanlar tek madde üzerinde birleştirilerek, “Bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez.” denmiştir.

Hakları düzenleyen bütün maddelerin sınırlarlama gerekçeleri kaldırılmıştır.

Anayasa 3 kısım ve 3 bölüm olarak yasama, yürütme ve yargı başlıklarıyla düzenlenmiştir. Meclis başkanına tarafsız konumuyla siyasi krizlerin çözümüne ilişkin arabuluculuk görevi verilmiştir.

Vekillerin dokunulmazlığının düşme sebeplerine dair belirsizlikler ortadan kaldırılmıştır.

Başkanlık sistemi yeni anayasayla kurumsal bir yapıya kavuşturularak Başkanlıkla beraber başkan yardımcısı 2 kişinin daha seçilmesi şeklinde belirlenmiştir.

Yargı ayrılığı sistemi yargı organlarının yapılanmasına devam ettirilmiş, anayasa mahkemesinin özel bir statüde düzenlenmesi yapılmış, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davalar yüce divan ismiyle yeni bir mahkemeye verilmiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yetkileri yargıya ilişkin üye seçiminde genişletilmiştir.

Meclis’in 100 maddeden oluşan anayasa önerisi bir bütün olarak hazır durumdadır.

Yorumlar (0)