Bağdadi'yi öldüren operasyonun adı: Kayla Mueller

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien tarafından yapılan açıklamada ilginç bilgi. Açıklamaya göre DEAŞ lideri El Bağdadi’ye yönelik operasyonun adı Kayla Mueller’di. 

GÜNDEM 28.10.2019, 10:09
Bağdadi'yi öldüren operasyonun adı: Kayla Mueller

En çok sorulan sorulardan bir tanesi de operasyonun isminin neden Kayla Mueller olduğuydu. 

NBC kanalına konuşan O’Brien, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley tarafından verilen bu ismin DEAŞ’ın 2013'te kaçırarak esir ettiği Amerikalı yardım görevlisi Kayla Mueller’in adı olduğu biliniyor.

Mueller ne yaşadı?

Arizonlı bir insan hakları savunucusu olan Mueller’in Bağdadi ile zorla evlendirildiği,     DEAŞ liderinin cinsel saldırısına ve işkenceye maruz bırakıldığı kaydedilmişti. İşkence gören kadın 2015'te Rakka'da misilleme amaçlı bir hava saldırısında yaşamını yitirmişti.



Mueller’in öyküsü

Kayla Mueller ilk olarak Aralık 2012’de Türkiye sınırında Suriyeli sığınmacılara yardım eden kuruluşlardagörev alıyordu. Suriyeli erkek arkadaşıyla beraber Halep’te Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün hastanesine internet bağlantısı kurmak amacıyla gitti.  Fakat Sınır Tanımayan Doktorlar, bölgenin Batılılar için güvenli olmayabileceğini belirtip; bölgeye geleceğine dair herhangi bir bilgi de vermemiş olan Mueller’i Türkiye’ye dönebilmesi için geri döndürmeye çabalamıştı. 

Tam olarak bu anda DEAŞ’ın saldırısına maruz kalan Mueller’in otobüsü DEAŞ tarafından ele geçirildi ve genç kadın alıkonulmaya başlandı. ABD ordusu ve ailenin kurtarma çabaları sonuçsuz kaldı ve Mueller zor kullanılarak Bağdadi ile evlendirildi. Bunun da ötesinde kadının Bağdadi’nin işkence ve cinsel saldırılarına maruz kaldığı belirtildi.

Diğer rehinelerin ifadeleri de Kayla’nın son ana kadar DEAŞ militanlarına direnip, kendisi dışında iki Ezidi kadını Batılı görünüşü nedeniyle tehlikeye atmamak için kaçmadığı yönünde.

Annesi Marsha Mueller’in The Guardian’da yaptığı açıklama “Kayla’yla birlikte tutulan Ezidi kadınlardan öğrendiğimize göre, çok acı çekti ama kendi acılarını saklamaya çalıştı. Kayla’nın onlara bir anne veya abla gibi davrandığını, onları hep koruduğunu ve bir gün evlerine dönecekleri konusunda yüreklendirdiğini anlattılar” şeklindeydi.

İddialar Kayla’nın Şubat 2015’te, Ürdünlü bir pilotun yakılarak öldürülmesine karşı misilleme olarak Rakka’ya gerçekleşen bir hava saldırılarında hayatını kaybettiği şeklinde. DEAŞ, 18 ay boyunca alıkoyduğu genç kadının ölümüne ilişkin üç fotoğrafı ailesine e-posta yoluyla iletti. Mueller’in yaşamını yitirdiği, Amerikan istihbaratınca da doğrulanmıştı

Mueller’in annesi:“Obama, Trump kadar kararlı olsaydı kızım yaşıyor olurdu” 

Konuya ilişkin The Hill’de çıkan bir haberde Mueller’in ailesi DEAŞ’a karşı bir operasyon yürütme konusunda Obama’nın Trump kadar kararlı olamadığını savundu. Anne Marsha Mueller’in “Obama’nın Trump kadar kararlı olmadığı” vurgusuna baba Carl Mueller, “Trump’ın kızımın hikâyesini bilmesi önemli ve operasyona kızımın ismi verildiği için müteşekkirim” dediği belirlendi. Baba Mueller, “hiçbir şey Trump’ı bu adamın(El-Bağdadi) ele geçirilmesi konusunda durduramazdı.” şeklinde konuştuğu kaydedildi.

Yorumlar (0)