AYM'yi ikiye bölen "Soylu" kararı!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "şehirlerarası kara yollarında gösteri yürüyüşünü yasaklamak" istemiş, AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın oyu ile amacına ulaşamayınca "Bisikletinle işe git gel bakalım" demişti. AYM'yi ikiye bölen kararın gerekçesi açıklandı.

GÜNDEM 19.11.2020, 10:10
AYM'yi ikiye bölen "Soylu" kararı!

AYM (Anayasa Mahkemesi) "şehirlerarası kara yollarında gösteri yürüyüşünü yasaklayan düzenleme"yi iptal etmişti. AYM Başkanı Zühtü Arslan dahil 8 AYM üyesi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun çıkmasını istediği düzenlemenin iptali yönünde oy kullanmış, 8 AYM üyesi ise düzenlemeyi desteklemişti. Fakat 8'e 8 eşitlik çıkınca AYM Başkanı'nın oyu 2 sayıldığından düzenleme iptal edilmişti.

AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın "iptal" yönünde oy kullanması sebebiyle düzenlemenin iptal olması üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu öfkelenmiş ve AYM'nin "özgür ülke" ifadesine göndermede bulunarak, "AYM Başkanı'na söylüyorum: Madem özgür ülkeyiz. Polis korumasına ihtiyacın yok. Bisikletle AYM'ye git gel bakalım. Ben tek başıma gidip gelmeye varım, sen var mısın?" çağrısında bulunmuştu.

AYM Başkanı Zühtü Arslan ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "bisiklet" davetine üstü kapalı olarak, "Anayasa Mahkemesi kararları tabii ki kutsal metinler değildir, eleştirilebilir. Bilakis eleştirilmeli de. Ancak herhangi bir şeyi eleştirmek için önce onu okuyup anlamak gerekir" cevabını vermişti.

Süleyman Soylu ise polemik içerisinde kendisinin son sözü olarak, AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın Polis Akademisi Başkanı olarak görev yaptığı dönemde aldığı komiser yardımcılarının yüzde 41'ini FETÖ'den ihraç ettiğini belirtmiş ve iptal edilen "şehirlerarası kara yollarında gösteri yürüyüşünü yasaklama" ile ilgili düzenlemeye dair şunları söylemişti:

"İstanbul-Ankara arasında, şehirlerarası karayolunda yürünsün. Biz güvenliği sağlarız ama mesele sadece güvenlik meselesi midir? Hayır. O yolda gideceklerin hakları ne olacak? Kamu düzeni ne olacak? Ekonomi ne olacak?"

AYM üyesinin tahrikkâr tutumları

AYM üyesi Engin Yıldırım ise polemiğe bisiklete binerken çektirdiği fotoğrafları paylaşarak Süleyman Soylu’ya gönderme yapmıştı. Engin Yıldırım bir başka paylaşımında ise AYM’nin gece fotoğrafını paylaşmış ve “Işıklar yanıyor” ifadelerini kullanmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise İçişleri Bakanlığının gerçek anlamda yanan oda ışıklarını paylaşarak, İçişleri'nin de ışıklarının yandığını hatırlatmıştı.

Süleyman Soylu AYM

Gelen çok büyük tepkiler sebebiyle Engin Yıldırım, "darbe ile tehdit" anlamına gelen "ışıklar yanıyor" paylaşımından ötürü özür dilemişti.

Engin Yıldırım AYM ışıklar yanıyor

Kararın gerekçesinde muhalif üyeler...

Kararın gerekçesi 18 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara muhalif olan üyelerin yaklaşımının, Süleyman Soylu'nun anlatmaya çalıştığı şekliyle tezahür ettiği görüldü.

Düzenlemeyi doğru bulan AYM'nin 8 üyesi, söz konusu yasağın, “kamu düzeninin, trafik güvenliğinin ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacına” dayandığına vurgu yaptı. Aksi durumda can ve mal güvenliğinin de tehlikeye gireceğinin altını çizdi.

Yorumlar (0)