AYM, süresiz nafakaya itirazı reddetti!

Antalya'da ayrıldığı eşine verdiği 225 TL'lik yoksulluk nafakasının kaldırılmasını talep eden bir vatandaşın, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı itiraz reddedildi. 

GÜNDEM 23.09.2020, 13:30
AYM, süresiz nafakaya itirazı reddetti!

Antalya'da ikamet eden bir vatandaşın, ayrıldığı eşine her ay 225 TL yoksulluk nafakası vermesine karar verildi. 

Eşinin maddi durumunun yerinde olduğunu iddia eden vatandaş, yoksulluk nafakasının kaldırılmasını talep etti. 

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin yerel mahkeme tarafından verilen kararı bozmasının ardından yoksulluk nafakası 125 TL'ye düşürüldü. 

Eşinden boşanan vatandaş, maddi ve manevi varlığını koruma hakkına zarar verildiğini iddia ederek, bu kez Anayasa Mahkemesi'ne gitti. 

Nafakaya itiraz kabul edilmedi

Yüksek Mahkeme, yoksulluk nafakasının kaldırılmasına yönelik talebi kabul etmedi. 

Gerekçede, yoksulluk nafakasına son verilmesini gerektiren şartların ilk derece mahkemesi tarafından araştırıldığı ve boşanan tarafların maddi durumlarının incelendiği ifade edildi. 

"Asgari ücret düzeyinde gelir engel değil"

Söz konusu kararın, yoksulluk nafakasına ilişkin yasa hükümlerine ve "asgari ücret düzeyinde gelire sahip olmanın söz konusu nafakanın verilmesini önlemeyeceğine" ilişkin yerleşik kurala dayandığı kaydedildi. 

Şahsın maddi ve manevi varlığını muhafaza etme hakkı bakımından adli makamların takdir yetkilerinin sınırının geçildiğine dair bir sonuca ulaşılamadığı belirtildi. 

"Hak ihlâli tespit edilemedi"

Gerekçede, şahsın maddi ve manevi varlığını muhafaza etme hakkında dair devletin pozitif sorumluluklarının uygulandığı ve söz konusu şahsın haklarına dair kesin bir ihlâlin tespit edilemediği ifade edildi.  

Öte yandan, eşinden boşanan kişinin yoksulluk nafakasının süresine ilişkin herhangi bir şikâyette veya istekte bulunmadığı, yani başvuru yöntemlerinin usulüne göre tüketilmediği aktarıldı.

Yorumlar (0)