AYM, Kavala'nın hak ihlâli başvurusunu reddetti!

Osman Kavala'nın "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkına aykırı davranıldığına ilişkin yaptığı başvuru, AYM tarafından reddedildi. 

GÜNDEM 29.12.2020, 13:45
AYM, Kavala'nın hak ihlâli başvurusunu reddetti!

Osman Kavala, FETÖ'nün (Fetullahçı Terör Örgütü) 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe teşebbüsüne yönelik açılan dava kapsamında yargılanmıştı. Kavala, "Anayasa'yı ihlâl ettiği" ve "askerî casusluk ya da siyasi casusluk yaptığı" gerekçesiyle yargılanmış ve tutukluluğunun sürmesine yönelik karar verilmişti. 

Bunun üzerine tutuklamanın hukuki bir dayanağı olmadığını ileri süren Kavala, "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkına aykırı davranıldığı iddiası ile AYM'ye (Anayasa Mahkemesi) müracaat etti. 

Kavala'nın yaptığı bireysel müracaat, Yüksek Mahkeme'nin bugün gerçekleştirdiği toplantıda değerlendirildi. 

Karar verildi

AYM (Anayasa Mahkemesi) Genel Kurulu, Kavala'nın "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkına aykırı davranılmadığına yönelik bir karar aldı. Söz konusu kararın, 7'ye karşı 8 oy ile verildiği belirtildi. 

Ne olmuştu?

Kavala, FETÖ'nün (Fetullahçı Terör Örgütü) 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe teşebbüsüne yönelik başlatılan soruşturma dâhilinde gözaltına alınmıştı. "Anayasal düzene son verme girişimi" suçundan tutuklanan Kavala'nın, 9 Mart günü de "askerî casusluk ya da siyasi casusluk yaptığı" gerekçesiyle tutuklanmasına yönelik bir karar alınmıştı. Kavala'nın "Anayasal düzene son verme girişimi" suçundan iki senelik tutukluluğu sona ermiş, 20 Mart günü tahliye edilmesine yönelik karar verilmiş ancak "askerî casusluk ya da siyasi casusluk" suçundan tutuklanması sebebiyle tahliye edilememişti. 

"Anayasa'yı ihlâl etme" suçundan Kavala ile Henri Barkey'in ağırlaştırılmış müebbet cezasına, "askerî casusluk ya da siyasi casusluk" suçundan da 20 seneye kadar hapis cezasına çarptırılmaları istenmişti. 

Yorumlar (0)