AYM, kapatma davası için raportör tayin etti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından terörle iltisaklı olduğu ve Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünü tehlikeye düşürdüğü gerekçeleriyle kapatma davası açtığı HDP için Anayasa Mahkemesi (AYM), açılan davaya ilişkin ilk inceleme maksadıyla bir raportör görevlendirdi.

GÜNDEM 19.03.2021, 11:00 19.03.2021, 18:08
AYM, kapatma davası için raportör tayin etti

Anayasa Mahkemesi tarafından görevlendirilen raportörün ilk inceleme raporunu 15 gün içerisinde inceleyerek mahkeme heyetine sunması bekleniyor. Daha sonra ise söz konusu raporun incelenmesinin ardından AYM, kapatma davasına yönelik hazırlanan iddianamenin kabul edilip edilmediğine hüküm verecek.

15 günlük süre tanındı

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından açılan davaya ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, bir raportör görevlendirdi.

Görevlendirilen raportörün incelemesini yaparak mahkeme heyetine sunması Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümlerine göre iddianamenin gönderilmesinden itibaren 15 günlük süreyi aşmayacak.

İddianamenin kabul edilmesi durumunda iddianame ön savunma yapması maksadıyla HDP’ye gönderilecek. Daha sonra ise HDP’nin, Yüksek Mahkeme’nin tanıdığı süre içerisinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Fakat HDP bu sürenin uzatılması amacıyla başvuruda bulunabilecek. Ek süre talebi olması durumunda ise AYM bu talebi karara bağlayacak.

Başsavcı esas hakkındaki görüşünü sunacak

HDP’nin yapacağı ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındakini görüşlerini sunacak. Aynı şekilde bu görüş de HDP'ye gönderilecek. Daha sonra ise Anayasa Mahkemesi tarafından belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Tüm bu yaşanacak sürecin ardından ise raportör davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayarak esas hakkındaki raporunu hazırlamış olacak. Bu işlemler devam ederken de, hem Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı hem de davalı HDP ek delil ya da yazılı ek savunma verebilecekler.

Hazırlanacak söz konusu raporun AYM üyelerine dağıtılmasından sonra Başkan Zühtü Arslan toplantı için gün belirleyecek, belirlenen günde üyeler bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

3’te 2 çoğunluk gerekiyor

HDP hakkında kapatma kararı alınabilmesi için 15 kişiden oluşan AYM heyetinin en az 10’unun kapatma yönünde karar vermesi gerekiyor.

Herhangi bir yönde alınacak karar daha sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin, siyasi yasak da istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunun tespit edilmesi durumunda, bu kişiler kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacaklar.

Yorumlar (0)