Ayasofya müze mi kalacak, cami mi olacak? 15 gün...

Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılıp açılmayacağı 15 gün içerisinde belli olacak.

GÜNDEM 02.07.2020, 09:25 02.07.2020, 10:53
Ayasofya müze mi kalacak, cami mi olacak? 15 gün...

Bilindiği üzere İstanbul'un 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinin ardından Hagia Sophia (Ayasofya) Kilisesi, "Fetih Camii" olmuş ve Cumhuriyet döneminde 1934 yılında Danıştay'ın kararı üzerine müze haline getirilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurmaylarına Ayasofya'nın ibadete açılması konusunda talimat vermiş, bu talimat yeni bir tartışmanın fitilini ateşlemişti.

15 gün sonra belli olacak

Bir yanda Ayasofya'nın müze statüsünün devam etmesi gerektiğini savunanlar, diğer yanda camiye dönüştürülmesi fikrine destek verenler var. Danıştay, bu konuda tarihi bir karar verecek. 

Danıştay, bugün sabah saatlerinde görülen davanın duruşmasını bitirdi. Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağı 15 gün içerisinde Danıştay tarafından verilen kararla kesinlik kazanacak. 

AK Parti, Danıştay'dan "Ayasofya'nın cami statüsünü kazanması" yönünde bir karar çıkmaması durumunda ikinci planını da hazırladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'nın ibadete açılması hususunda kararlılık gösteriyor. Bu yüzden, alternatif olarak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hazırlayacak.

Yani bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi sağlanacak. 

Ayasofya'nın ibadete açılması halinde Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, burada ilk namazın 15 Temmuz'da kılınması fikrini ortaya atmış, Erdoğan da buna oldukça sıcak bakmıştı.

Yorumlar (0)