Ayasofya'dan sonra bir flaş hamle daha!

Resmî Gazete'de yayımlandı. İstanbul'da müze olarak kullanılan Kariye Camisi ibadete açılıyor.

GÜNDEM 21.08.2020, 08:04
Ayasofya'dan sonra bir flaş hamle daha!

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerinin vakfıyesi olarak 1453'ten 1934'e kadar cami olarak kullanılan Ayasofya'nın 86 yıllık müze vasfının kaldırılarak Fatih'in vasiyetnamesinde belirtildiği hüviyete dönüştürülmesinin ardından yeni bir hamle daha geldi.

24 Temmuz'da ilk cuma namazının kılındığı Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi'nin özgürlüğüne kavuşturulmasının üzerinden henüz 1 ay bile geçmemişken ikinci bir müjdeli haber geldi.

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan ve müze olarak kullanılan Kariye Camisi'nin ibadete açılmasına dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan" imzası ile yayımlanan kararda ilgili maddeler, kullanım hakları ve geçilen süreç yer aldı.

Kararda Fatih ilçesindeki Kariye Camisi'nin müze ve müze deposu olarak kullanılmak üzere Millî Eğitim Bakanlığına 29 Ağustos 1945 tarihli ve 3/3054 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tahsis edildiğine atıfta bulunuldu.

Bu kararın Danıştay 10'uncu Dairesinin 11 Kasım 2019 tarihli kararıyla iptal edildiğinin belirtildiği Cumhurbaşkanı Kararı'nda, Kariye Camisi yönetiminin 22 Haziran 1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35'inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesine ve ibadete açılmasına karar verildiği kaydedildi.

Yorumlar (0)