Ayasofya'daki resimler ne olacak? Beklenen açıklama geldi

Din İşleri Yüksek Kurulu, ibadete açılmasına karar verilen Ayasofya'da bulunan resimlerin, namaz vakitlerinde karartılması veya perdelenmesi gerektiğini bildirdi.

GÜNDEM 14.07.2020, 11:41 14.07.2020, 11:48
Ayasofya'daki resimler ne olacak? Beklenen açıklama geldi

Ayasofya, Danıştay tarafından verilen kararla cami statüsüne kavuşarak ibadete açılmıştı. Uzun süredir merak edilen bir konu, bu kararın üzerine yeniden gündeme gelmişti. Herkes "Ayasofya'da bulunan resimler ne olacak?" sorusunun yanıtını merak ediyordu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya'da bulunan mozaiklerin ibadet esnasında karartılabileceğini ve Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından gerekli açıklamanın yapılacağını söylemişti. 

İşte beklenen açıklama geldi. 

"Hukukun gereği"

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamada, İstanbul'un fethinin bir simgesi olan Ayasofya'nın cami statüsünü yeninden kazanarak ibadete açılmasının hukukun bir gereği olduğu ifade edildi. 

Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması konusunda hasretin sona erdiği ve bunun Türk milleti ile İslam âleminde büyük bir heyecanla karşılandığı belirtilen açıklamada, Müslümanların daima bunu dualarla anacağı kaydedildi. 

"Karartılmalı ya da perdelenmeli"

Açıklamada, Ayasofya'da bulunan resimlerin, burada namaz kılınmasına engel olmadığına dikkat çekilerek, Müslümanların namazlarını sükûnet içerisinde kılmalarını sağlamak üzere doğru yöntemler kullanılmak koşuluyla namaz vakitlerinde bu resimlerin karartılması ya da perdelenmesi gerektiği aktarıldı.

"Ziyaretçilere açık olabilir"

İnsanlığı ortak mirası olan Ayasofya'nın ibadet vakitleri haricinde ziyaretçilere açık olması konusunda herhangi bir dini engel bulunmadığı belirtilen açıklamada, ziyaretçilerin cami adabına uymaları ve mabedin saygınlığına göre davranmaları hususunda gereken önlemlerin alınması gerektiği ifade edildi.

"Maddi ve manevi anlamda geliştirmek sizin elinizde"

Açıklamada, İslam dini tarafından camilerin maddi ve manevi anlamda imar edilmesi ve geliştirilmesinin tüm Müslümanlara görev olarak yüklendiği kaydedildi. Mabetlerin maddi imarı "inşası, tamir edilmesi ve temizlik yapılması" olarak nitelendirilirken, manevi anlamda geliştirilmesi ise "yalnızca Allah'a ibadet edilmesi, camilerin doldurulması ve toplumsal işlevlerinin diri tutulması" olarak açıklandı. 

Ayasofya-yı Kebir Camii Şerifi'ni maddi ve manevi bakımdan geliştirmenin, bütün Müslümanların ortak görevi olduğuna dikkat çekildi. 

Yorumlar (0)