Ayasofya'da karar günü geldi! 15 Temmuz'a hazırlık var

Danıştay'ın "Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağına" ilişkin kararını yarın vermesi bekleniyor. Alınan bilgiye göre, 15 Temmuz günü Ayasofya'da sabah namazı kılınması için hazırlık yapılıyor.

GÜNDEM 09.07.2020, 09:33 09.07.2020, 09:37
Ayasofya'da karar günü geldi! 15 Temmuz'a hazırlık var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ayasofya'nın ibadete açılması" gerektiğinin söylemiş, bunun üzerine yeni bir tartışma ortaya çıkmıştı.

Bazıları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu isteğine destek verirken, bazıları da sert bir dille karşı çıkmıştı. 

Ayasofya'nın siyaset malzemesi olmaması ve müze statüsünün devam etmesi gerektiğini söyleyenler ile buranın "kılıç hakkı" olduğunu ve ibadete açılması gerektiğini savunanlar arasında tartışma alevlenmişti.

Danıştay'ın "Ayasofya'nın ibadete açılmasına" yönelik karar aldığı iddia edilirken, bu kararın yarın duyurulacağı belirtildi. 

Habertürk TV'nin Ankara Temsilcisi olan Bülent Aydemir, Ayasofya konusunda AK Parti teşkilatlarında hazırlık yapıldığını, 15 Temmuz günü burada sabah namazı kılınması için harekete geçildiğini söyledi.

Hürriyet gazetesinde yazar olan Abdülkadir Selvi, kararın Danıştay tarafından 10 Temmuz günü duyurulacağını bildirdi. 

Hagia Sophia (Ayasofya) Kilisesi, 1453 yılında İstanbul'un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinin ardından "Fetih Camii" olmuş, 1934 yılında Danıştay kararı ile müze statüsünü kazanmıştı.

Ayasofya'nın "kılıç" hakkı olduğu söyleniyor. Bir şehrin fethedilmesinin ardından o şehirde bulunan en büyük kilise, yani Müslümanların yaşayacağı merkezde bulunan kilise, camiye tahvil edilirdi. Buna da "kılıç hakkı" deniyordu. 

Yorumlar (0)