Ayasofya'da ilk namaz 15 Temmuz'da kılınabilir!

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, ibadete açılması halinde Ayasofya'da ilk namazın 15 Temmuz günü kılınmasını önerdi. 

GÜNDEM 17.06.2020, 16:19
Ayasofya'da ilk namaz 15 Temmuz'da kılınabilir!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kurmaylarına "Ayasofya'nın ibadete açılması" için talimat vermesi tartışmalara yol açmıştı. 

Hagia Sophia Kilisesi, İstanbul'un Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında fethedilmesinin ardından "Fetih Camii" olmuş, 1934 yılında da müze haline getirilmişti. 

Ayasofya'nın müze haline getirilmesini sağlayan Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesi için Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği tarafından dava açıldı. 

Danıştay 10. Dairesi tarafından 2 Temmuz günü kritik karar verilecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) bu talimata karşı çıkarken, Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) destek geldi. 

Bakan Gül: Zincirleri kıralım

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Ayasofya'nın turnike ile girilen tek cami olduğuna işaret ederek, bunu "ayıp" olarak değerlendirdi. 

Bu ayıbın ortadan kaldırılmasının hukukun bir gereği olduğunu kaydeden Bakan Gül, Ayasofya'nın zincirlerinin kırılması ve ibadete açılması gerektiğini söyledi. 

İlk namaz için tarih verildi

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu önceki gün toplandı. Söz konusu toplantıda, Ayasofya'nın ibadete açılması da görüşüldü. 

Kurul üyeleri, ibadete açılması halinde Ayasofya'da ilk namazın 15 Temmuz günü kılınmasını önerirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu teklife yeşil ışık yaktı.  

Yorumlar (0)