Avrupa'dan Türkiye'ye çağrı

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Türk makamlarından DEAŞ'lıların geri gönderilmeleri konusunda ayrıntılı bilgilerin kendileriyle paylaşılmasını talep etti. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise alınan iade kararı sebebiyle Türkiye'ye eleştirilerde bulundu.

GÜNDEM 12.11.2019, 17:30
Avrupa'dan Türkiye'ye çağrı

Türkiye'nin DEAŞ şüphelilerini ülkelerine sınır dışı etmeye başlamasına Avrupa'dan tepkiler devam ediyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, pazartesi akşamı Brüksel'de gerçekleşen AB Dışişleri Bakanları toplantısı esnasında yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin Almanya'da mahkemeye çıkarılabilmeleri için DEAŞ'la bağlantılarını netleştirecek delillerin ortaya konması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin delil sunmasını bekliyorlar

Maas bu sebeple, "söz konusu kişilerin tutuklanmaları ya da mahkeme önüne çıkartılabilmeleri için yeterli delillere ihtiyaç duyulduğunu" belirtti. Almanya Dışişleri Bakanı Türk hükümetinin bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgileri kendilerine iletmesi beklentisini içinde olduklarını söyledi.

Maas, konuyla ilgili Türk makamlarla verimli bir çalışma yapacaklarına inandığını söyledi.

"Bu hafta 10 kişi iade edilecek"

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, şu anda Türk yetkililerle istişare içinde olduklarını söyleyerek, "bu hafta içinde Almanya'ya 10 kişinin iade edileceğini ve şu an için bu kişilerin kadın ve çocuklar olduğu bilgisinin kendilerine iletildiğini" belirtti. Maas bu kişilerin DEAŞ'la bir bağlantısının bulunup bulunmadığının tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Türkiye'nin verdiği emirler yakışıksız"

Diğer yandan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Brüksel'deki AB Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yakaladığı DEAŞ'lıları iade açıklamasını eleştirdi. Yapılması planlanan iadelerin Avrupa ve Ortadoğu'nun güvenliğini tehlikeye atabileceği uyarısını yapan Asselborn, "Bu barbarların serbest kalmaları mutlaka engellenmeli. Türkiye'nin bu konuda verdiği emirler yakışıksız." şeklinde konuştu.

Asselborn Türkiye'ye AB ve NATO ülkeleriyle beraber hareket etmesi adına çağrıda bulundu. Lüksemburg Dışişleri Bakanı, DEAŞ'la mücadele için kurulan uluslararası koalisyonunun senelerdir bu konuda ciddi başarılar elde ettiğini anımsatarak, Türkiye'nin münferit hamlelerinin bu konudaki çabaları tehlikeye atabileceğini ifade etti.

Asselborn, "Eğer söz konusu kişiler serbest kalacak olurlarsa, bu yöndeki tüm çabalar boşuna verilmiş olacak." sözlerini kaydetti.

Yorumlar (0)